FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana 3. gay parada "Zagreb pride"

ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Između 200 i 300 sudionika "ZagrebPride" gay parade okupilo se danas oko podneva na zagrebačkomZrinjevcu i u povorci, uz jaku policijsku zaštitu prošlo užimsredištem grada.
ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Između 200 i 300 sudionika "Zagreb Pride" gay parade okupilo se danas oko podneva na zagrebačkom Zrinjevcu i u povorci, uz jaku policijsku zaštitu prošlo užim središtem grada.

Uzvikujući "Gay je O.K." i "Ljubav je ljubav", sudionici parade zalagali su se za prava homoseksualnih, biseksualnih i transeksulanih osoba.

Parada je trajala oko pola sata a zatim su na Zrinjevcu njeni sudionici održali govore protiv, kako je rečeno, homofobije i netolerancije Katoličke i nekih drugih crkava u Hrvatskoj. Založili su se za pravo na homoseksualni i lezbijski brak te za pravo na odgoj djece u takvim brakovima. Najavili su skoro pokretanje savjetodavnih centara koji bi radili na prevenciji AIDS-a, te su se založili za prevenciju te bolesti kondomima.

Izveden je i program izvođača iz Hrvatske i Slovenije.

Na čelu povorke 3. "Zagreb Pridea" sudionici su istaknuli transparent "Opet ponosno", a nosili su i 6-metarsku zastavu u duginim bojama, te transparente s porukama "Volim Carlu del Ponte", "Izađimo iz tišine", "Živjela različitost", "Ja sam lezbijka", "Ponosan sam peder", "Mi smo ljudi", "Pederi i lezbijke žele vam dobar dan".

Građani su uglavnom mirno promatrali povorku, no bilo je i onih koji su glasno negodovali i koji su se ljutili što tramvaji ne voze.

Policija je za potrebe osiguranja metalnom zaštitnom ogradom odvojila prostor Zrinjevca i djelomično Preradovićev trg, a osiguravala je i samu paradu na njenom putu.

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Gordana Vulama na Zrinjevcu je oko 14 sati novinarima izjavila da je "Zagreb Pride" prošao u najboljem redu i da nije bilo niti jedne policijske intervencije. Dodala je da je zabilježen samo jedno "verbalno negodovanje" jednog sugrađanina na Trgu bana Jelačića.

Vulama je procijenila da je na "Zagreb Prideu" bilo oko 200 do 300 sudionika, a na pitanje novinara koliko je policajaca, rekla je da ih na Zrinjevcu ima barem toliko koliko je sudionika "Zagreb Pridea".

Prije početka povorke na Zrinjevac je došao pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević i novinarima izjavio da je na skupu privatno, a ne kao predstavnik gradske vlasti i da je jučer Grad Zagreb "Zagreb Prideu" dao 35.000 kuna.

Nitko od političara nije viđen na skupu, a viđeni su jedino predstavnici nevladinih udruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙