FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: Ispravak vijesti HNA8724 Ministar Biškupić primio...

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8724emitiranoj pod naslovom: Ministar Biškupić primio umjetnike čiji suradovi objavljeni u mapi posvećenoj Lorci, unesu ispravak u predzadnjurečenicu koja počinje :Doajen hrvatskog slikarstva..., a ispravak seodnosi na objavljivanja Lorcine zbirke Crveni konj.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8724 emitiranoj pod naslovom: Ministar Biškupić primio umjetnike čiji su radovi objavljeni u mapi posvećenoj Lorci, unesu ispravak u predzadnju rečenicu koja počinje :Doajen hrvatskog slikarstva..., a ispravak se odnosi na objavljivanja Lorcine zbirke Crveni konj.

Ispravljena vijest glasi:

Ministar kulture Božo Biškupić priredio je danas primanje za dvadesetak svjetskih i hrvatskih umjetnika koji su, na poticaj galerista Tonija Politea, posvetili svoja likovna ostvarenja velikom španjolskom pjesniku Federicu Garciji Lorci (1898.-.1936.), a ona su zatim objavljena u reprezentativnoj grafičko-bibliofilskoj mapi, predstavljenoj sinoć u muzeju "Mimara"

Taj najambiciozniji kulturološki pothvat, zamišljen u Hrvatskoj, realiziran je u suradnji s vrhunskim inozemnim galeristima, kritičarima i umjetnicima.

Svečanost je sinoć uveličao španjolski gitarist majstor flamenca Manitas de Plata koji je polusatnim nastupom oduševio Zagrepčane i goste svjetske umjetnike koji su na poziv Politea doputovali u Zagreb.

Ministar Biškupić čestitao je Politeu na realizaciji grafičke mape te je izrazio zadovoljstvo što su svoj doprinos tom vrhunskom projektu dali hrvatski umjetnici Murtić, Kožarić, Lesjak, Novak i Bućan.

"Danas je Hrvatska postala službenim kandidatom za punopravno članstvo u Europskoj uniji što je za nas povijesni događaj " rekao je Biškupić, dodavši kako je i hrvatska kultura oduvijek bila dio europske i svjetske. Kroz mnoga stoljeća veliki hrvatski umjetnici, kao i naši suvremenici, svojom su kreativnošću dokazali i dokazuju kako kultura ne poznaje granice, rekao je Biškupić.

Galerist Toni Politeo zahvalio je ministru Biškupiću na prijemu, a nazočnim svjetskim slikarima na sudjelovanju u projektu, istaknuvši kako su oni na pravi način svojim djelima pokazali da je Lorca pjesnik, ne samo Španjolske, nego cijelog svijeta.

Doajen hrvatskog slikarstva Edo Murtić podsjetio je kako je davne 1919. Lorca objavio zbirku pjesama "Crveni konj" koju je kasnije na hrvatski preveo Jure Kaštelan, a Murtić ju je ilustrirao.

Za sjećanje na današnji susret Biškupić je 83-godišnjem španjolskom gitaristu Manitasu da Plati darovao bisernicu, hrvatski nacionalni instrument, zahvalivši mu za dolazak u Hrvatsku.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙