FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAFAT RAZUMIJE ŽIDOVSKI KARAKTER IZRAELA I SPREMAN JE NA KOMPROMIS

JERUZALEM, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Palestinski čelnik JaserArafat izjavio je kako razumije židovski karakter izraelske države iizrazio spremnost na teritorijalne kompromise i one vezane uz pitanjepalestinskih izbjeglica, u interviewu objavljenom u petak u izraelskomdnevniku Haaretz.
JERUZALEM, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Palestinski čelnik Jaser Arafat izjavio je kako razumije židovski karakter izraelske države i izrazio spremnost na teritorijalne kompromise i one vezane uz pitanje palestinskih izbjeglica, u interviewu objavljenom u petak u izraelskom dnevniku Haaretz.

Na pitanje "razumije li da Izrael mora ostati židovska država", predsjednik Palestinskih vlasti odgovorio je: "Apsolutno, prihvatili smo to službeno i otvoreno na sastanku našeg nacionalnog vijeća 1988.", dodao je on.

Palestinsko nacionalno vijeće priznalo je na sastanku u Alžiru 1988. pravo Izraela da živi unutar sigurnih granica, ne spominjući međutim židovski karakter izraelske države.

Godine 1996. Palestinsko nacionalno vijeće je, na veliko zadovoljstvo tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, uklonilo iz Palestinske nacionalne povelje klauzulu kojom se negira pravo na postojanje Izraela. Ukidanje tih klauzula potvrdilo je Vijeće krajem 1998. godine na povijesnom sastanku u Gazi u prisustvu Clintona.

Arafat se u interviewu osvrnuo i na problem oko četiri milijuna palestinskih izbjeglica, ocjenjujući kako se neće svi željeti vratiti na svoju zemlju, danas u Izraelu, u okviru eventualnog sporazuma.

"Palestinske izbjeglice danas žive u mnogo zemalja, u Jordanu, Egiptu, Sjevernoj Europi, Njemačkoj, i oni se neće vratiti", kazao je on.

"Naprotiv, u Libanonu danas ima još približno 200 tisuća izbjeglica koje žive u vrlo teškim uvjetima, i nepravedno je da ruski kršćani imaju pravo doći u Izrael, dok to palestinski kršćanin ne može", dodao je on.

Napomenuo je kako je spreman prihvatiti kompromis glede "teritorijalnih razmjena" u okviru kojega bi Palestincima bilo vraćeno "od 97 do 98 posto" Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙