FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AL-SADR NAJAVIO MOGUĆNOST KRAJA ŠIJITSKE POBUNE

NAJAF, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Radikalni šijitski svećenikMoqtada al-Sadr poslao je u srijedu svoje borce kući, što bi mogloznačiti kraj dvoipolmjesečne pobune protiv snaga pod američkimvodstvom u južnom Iraku i svetim šijitskim mjestima.
NAJAF, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Radikalni šijitski svećenik Moqtada al-Sadr poslao je u srijedu svoje borce kući, što bi moglo značiti kraj dvoipolmjesečne pobune protiv snaga pod američkim vodstvom u južnom Iraku i svetim šijitskim mjestima.

Dva tjedna prije službenog završetka američke okupacije Iraka, al-Sadr je iz baze u Najafu izdao proglas u kojemu pripadnike Mehdijeve vojske poziva da se vrate kući.

"Svaki pojedinac iz Mehdijeve vojske, svaki odani pripadnik koji se žrtvovao... treba se vratiti zadaćama u svojem kraju", kaže se u izjavi.

Poziv je upućen dan nakon što je američki predsjednik George Bush rekao kako se SAD neće protiviti al-Sadrovoj političkoj ulozi, premda ga je prije samo nekoliko tjedana nazvao protudemokratskim nasilnikom.

Al-Sadr je u srijedu poslao i pismo šijitskim vjerskim uglednicima u kojemu kaže kako će pozdraviti povratak iračke policije u njegovo uporište Kufu, nedaleko od Najafa, gdje je često održavao žestoke antiameričke propovijedi.

Al-Sadr je sa svojim naoružanim pristašama, koji većinom potječu iz najsiromašnijih dijelova Bagdada i sela na jugu zemlje, pokrenuo pobunu 4. travnja, zauzevši policijske postaje i javne institucije u nekoliko gradova koji su dotad bili pod kontrolom snaga pod američkim vodstvom.

Neposredan povod bilo je zatvaranje njegovih novina, uhićenje jednog od najbližih suradnika i objava da ga se traži zbog ubojstva.

Deset tjedana njegovi su se borci, uz velike žrtve na svojoj, ali i na neprijateljskoj strani, automatskim oružjem odupirali tenkovima, topništvu i zrakoplovima, a onda je nepredvidivi mladi svećenik početkom lipnja s američkim snagama i iračkim vlastima neočekivano dogovorio prekid neprijateljstava, da bi današnjim proglasom vjerojatno prekinuo pobunu i možda odškrinuo vrata za preuzimanje neke od političkih uloga u budućem Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙