FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCI I AL-SADR DOGOVORILI PRIMIRJE

NAJAF, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Američke snage prihvatile suprimirje koje je u četvrtak u svetom gradu Najafu ponudio iračkisvećenik Moqtada al-Sadr, odlučivši obustaviti napade i dopustitipripadnicima Mehdijeve vojske povlačenje iz grada.
NAJAF, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Američke snage prihvatile su primirje koje je u četvrtak u svetom gradu Najafu ponudio irački svećenik Moqtada al-Sadr, odlučivši obustaviti napade i dopustiti pripadnicima Mehdijeve vojske povlačenje iz grada.

Glasnogovornik snaga pod američkim vodstvom Dan Senor rekao je kako će se američke snage povući u baze, ali će nastaviti ophodnje gradom dok iračka policija i druge lokalne snage ne budu mogle zajamčiti sigurnost.

No američki dužnosnici nisu prihvatili al-Sadrov uvjet da se poništi uhidbeni nalog protiv njega za ubojstvo. Amerikanci su dosad odbijali prijedloge za primirjem i zahtijevali da se al-Sadr preda i razoruža svoje borce.

"Oprezno smo optimistični. To je dobar početak", rekao je Senor na konferenciji za novinare.

Dogovor s radikalnim mladim svećenikom mogao bi otkloniti izvor velikih problema za američke snage dok se SAD pripremaju 30. lipnja predati vlast prijelaznoj iračkoj vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙