FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAPANSKI GRAND-PRIX ZA ILUSTRACIJU ANDREI PETRLIK-HUSEINOVIĆ

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ilustratorica AndreaPetrlik-Huseinović primila je danas u Zagrebu najvišu nagradu zailustraciju, koja joj je u početku lipnja dodijeljena na bijenalu uJapanu.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ilustratorica Andrea Petrlik-Huseinović primila je danas u Zagrebu najvišu nagradu za ilustraciju, koja joj je u početku lipnja dodijeljena na bijenalu u Japanu.

Članica žirija "Oita Biennial of Ilustrations 2004" slovenska ilustratorica Alenka Sottler uručila je Grand-prix Andrei Petrlik-Huseinović, čestitala joj i objasnila da je nagradu primila za tehniku, kreativnost i originalnost ilustracija iz autorske slikovnice "Ciconia Ciconia - Bijela roda".

Na istom biennalu Diplomu za ilustracije iz autorske slikovnice "Oh, ti radosna večeri" dobio je Svjetlan Junaković, koji zbog obveza nije nazočio svečanosti.

U Japanu je izlagala i Dubravka Kolanović, a sve troje ih je odabrala članica žirija i dobitnica nagrade na prošlom bijennalu Alenka Sottler.

Svaki autor poslao je pet originalnih ilustracija iz slikovnica objavljenih u zadnje dvije godine.

To je najveći uspjeh hrvatskih ilustratora, koji stiže nakon deset godina promocije hrvatskih autora u koju je puno uloženo, kazala je voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranka Javor. Napomenula je da se radovi hrvatskih ilustratora natječu i za druge najviše nagrade u svijetu, poput Andersonove nagrade.

Deset originalnih ilustracija Andree Petrlik-Huseinović iz autorske slikovnice "Plavo nebo" i "Alice u zemlji čudesa" uvršteno je u zbirku Chichiro Art Museuma u Japanu, koji čuva originale 158 umjetnika iz 26 zemalja.

Andrea Petrlik-Huseinović izjavila je da je još pod jakim dojmom nagrade, te da je priča počela još 1999. kad je prvi put sudjelujući na Bratislavskom biennalu naišla na dobar prijam japanskih likovnih umjetnika.

Direktor "Kašmir-prometa", izdavačke kuće koja tiska slikovnice nagrađenih hrvatskih ilustratora, Kašmir Huseinović, izrazio je zadovoljstvo i kazao da je 1993. osnovao dizajnerski studio za Andreu, koji je 1998. prerastao u izdavačku kuću.

Andrea Petrlik-Huseinović (Zagreb, 1966.) završila je grafiku na Školi primijenjenih umjetnosti i diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza 1990. Od sredine osamdesetih počinje ilustrirati za dječje časopise "Smib" i "Modru lastu", a poslije i u drugim sličnim izdanjima, te slikovnicama i čestitkama.

Priredila je više od 10 izložaba ilustracija i više od 20 izložaba autorskih ilustracija slikovnica, za što je dobila domaće i međunarodne nagrade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙