FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Žužul doputovao u Rim

RIM, 15. lipnja 2004. (Hina/AR) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul doputovao je danas popodne redovitom zračnom vezomCroatia airlinesa u Rim, gdje će sutra razgovarati s talijanskimministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem o talijansko-hrvatskimodnosima u svjetlu sastanka Europskog vijeća, na kojem bi, kako seočekuje, Hrvatska trebala biti proglašena kandidatom za ulazak uEuropsku uniju i određen nadnevak početka pregovora Bruxellesa iZagreba.
RIM, 15. lipnja 2004. (Hina/AR) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul doputovao je danas popodne redovitom zračnom vezom Croatia airlinesa u Rim, gdje će sutra razgovarati s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem o talijansko-hrvatskim odnosima u svjetlu sastanka Europskog vijeća, na kojem bi, kako se očekuje, Hrvatska trebala biti proglašena kandidatom za ulazak u Europsku uniju i određen nadnevak početka pregovora Bruxellesa i Zagreba.

Žužul i Frattini razmotrit će, kako se najavljuje, i druga pitanja u hrvatsko-talijanskim odnosima.

Talijanski bi Zastupnički dom nakon 21. lipnja trebao potvrditi Sporazum u suradnji i pridruživanju EU koji je već potvrdio Senat. Ratifikacija je već bila na dnevnom redu Zastupničkog doma 8. ožujka, kad su predstavnici parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, vlade i oporbe poduprli izglasavanje zakona o potvrdi Sporazuma, ali nakon toga o njemu se nije raspravljalo. Očekuje se da će na idućem zasjedanju Zastupničkog doma i rasprava i glasovanje o Sporazumu završiti za oko jedan sat.

Pretpostavlja se da će Frattini i Žužul razgovarati i o plaćanju odštete za napuštenu imovinu talijanskih izbjeglica u Istri i Dalmaciji te o zaštiti Jadrana.

Po Rimskom sporazumu iz 1984. Hrvatska je obvezna platiti 35 milijuna dolara odštete za napuštenu imovinu talijanskih izbjeglica iz Bujštine u Istri, odnosno hrvatskog dijela tzv. "zone B". Hrvatsko-talijansko povjerenstvo treba pak istražiti mogućnost vraćanja imovine ili odštete za imovinu talijanskim izbjeglicama koji se ne uklapaju ni u jedan međudržavni sporazum, na osnovi hrvatskog Zakona o denacionalizaciji. Povjerenstvo je osnovano 2002., ali se zadnji put sastalo u travnju 2003., pa bi dvojica ministara sada mogla potaknuti nastavak pregovora.

Žužul je nakon dolaska u Rim posjetio Hrvatski papinski zavod "Sv. Jeronima" i rektoru zavoda msgr. Juri Bogdanu predao portret Marka Marulića, djelo kipara i slikara Krune Bošnjaka, kao dar hrvatskog premijera Ive Sanadera i hrvatske Vlade.

Žužul će se sutra popodne sastati i s velikim meštrom Malteškog reda fra Andrewom Vertieom.

Malteški red sa sjedištem u Rimu, međunarodno je priznat subjekt i crkveni red; ima diplomatske odnose sa 75 država, stalni je promatrač pri UN-u, ima svoje sudstvo, poštanske marke i novac, a djeluje karitativno preko Malteške pomći u više od 100 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙