FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKE DIONICE POD TERETOM STRAHA OD RASTA INFLACIJE

LONDON, FRANKFURT, 15. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Na kretanjaeuropskih burzovnih indeksa danas je utjecalo jačanje nervoze natržištima pred objavu ključnog podatka o američkoj inflaciji, čiji bisnažan rast mogao rezultirati agresivnim podizanjem kamatnih stopa uSjedinjenim Državama.
LONDON, FRANKFURT, 15. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Na kretanja europskih burzovnih indeksa danas je utjecalo jačanje nervoze na tržištima pred objavu ključnog podatka o američkoj inflaciji, čiji bi snažan rast mogao rezultirati agresivnim podizanjem kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

I dok je londonski Ftse indeks do podneva ojačao 0,22 posto, na 4.443 boda, frankfurtski je DAX za toliko oslabio. Spustio se na 3.939 bodova.

Zabrinutost ulagača zbog mogućnosti rasta kamatnih stopa intenzivira se u iščekivanju današnje objave indeksa američkih cijena na malo za svibanj. Dužnosnici američke središnje banke Fed nedvosmisleno su signalizirali da bi se Fed mogao odlučiti na agresivnije podizanje kamatnih stopa dođe li do rasta inflacije.

"Danas je naglasak na kamatnim stopama. Podaci o inflaciji za svibanj iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država bit će u središtu pozornosti, u potrazi za signalima eventualnog rasta inflacije", ocijenio je atmosferu na tržištima Anais Faraj, strateg Nomura banke u Londonu.

Britanski indeks cijena na malo porastao je u svibnju 1,5 posto na godišnjoj razini, u skladu s očekivanjima.

Današnji su gubici donekle ograničeni jačanjem dionica francuske komunalne tvrtke Suez za 1,7 posto, nakon što im je brokerska tvrtka Smith Barney podigla rejting.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je oslabio 0,9 posto, na 11.387 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙