FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUKOBI NA JUGOISTOKU TURSKE

TURSKA-SUKOBISUKOBI NA JUGOISTOKU TURSKETUNCELI, Turska, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Trojica pripadnikaturskih snaga sigurnosti poginula su u petak na jugoistoku Turske usukobima s kurdskim separatistima koji su krajem svibnja prekinulijednostrano primirje.
TUNCELI, Turska, 11. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Trojica pripadnika turskih snaga sigurnosti poginula su u petak na jugoistoku Turske u sukobima s kurdskim separatistima koji su krajem svibnja prekinuli jednostrano primirje.

Gotovo 10.000 turskih vojnika uz potporu helikoptera sudjeluje u akciji u zabačenoj pokrajini Tunceli pokrenutoj nakon što su gerilci Radničke stranke Kurdistana (PKK) raketama napali vojne transportere, ubivši jednog vojnika i ozlijedivši još dvojicu, doznaje se iz vojnih izvora. Vojnike je napalo oko 600 gerilaca, a sukobi i dalje traju.

U drugom incidentu u blizini grada Batmana ubijen je jedan turski policajac i stražar.

PKK je krajem prošlog mjeseca, nakon nekoliko sukoba s turskim snagama, objavila kraj petogodišnjeg primirja. U sukobima u svibnju poginulo je najmanje 12 kurdskih gerilaca i osmorica pripadnika turskih snaga sigurnosti.

PKK je oružanu borbu za kurdsku domovinu na jugoistoku Turske započela 1984. U sukobima je poginulo više od 30.000 ljudi, većinom Kurdi. Borbe su prestale nakon uhićenja vođe PKK-a Abdullaha Ocalana 1999. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙