FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VINOGRADI U SVIJETU - OSAM MILIJUNA HEKTARA

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Međunarodni ured za vinovu lozu ivino - OIV sa sjedištem u Parizu procjenjuje da vinogradi danasprekrivaju oko osam milijuna hektara zemljine površine. Što je sHrvatskom?
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Međunarodni ured za vinovu lozu i vino - OIV sa sjedištem u Parizu procjenjuje da vinogradi danas prekrivaju oko osam milijuna hektara zemljine površine. Što je s Hrvatskom?

Prema podacima Ureda za 2001. godinu, na zemlji je pod vinovom bilo oko 7,9 milijuna hektara. S najviše vinograda može se pohvaliti Španjolska - 1,17 milijuna ha, slijedi Francuska s 907 tisuća, te SAD s 415 tisuća ha vinograda. Portugal gospodari s 260 tisuća ha, Rumunjska s 247, Argentina s 213, te Čile, Australija, Grčka, Južna Afrika i Bugarska s nešto manje od 200 tisuća ha vinograda. Jedna Njemačka raspolaže sa 105 tisuća ha vinorodnih površina.

Svjetska proizvodnja vina kreće se oko količine od 265 milijuna hektolitara, stoji u zanimljivom napisu objavljenom u 'Gospodarskom listu'. Najveći proizvođač vina na svijetu je Francuska s oko 53,3 milijuna hl božanskog napitka godišnje. Slijedi Italija - 51 milijun, Španjolska - 31, SAD - 19,8 i Argentina s 15,8 milijuna hl. Za najvećima slijede Australija, Njemačka, Portugal, Južna Afrika, Čile, te Rumunjska s oko pet milijuna hl godišnje.

Najveći potrošači vina su Francuzi i Talijani, koji godišnje popiju 33,7, odnosno, 30,8 milijuna hl. U SAD se popije 21 milijun, u Njemačkoj 19,5, Španjolskoj 14, Argentini 11,8, i, zanimljivo, u Velikoj Britaniji 10,3 milijuna hl vina. A u Hrvatskoj?

Naša službena statistika govori o 59 tisuća ha vinove loze, dok je u Upisnik proizvođača pri Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, upisano jedva 12 tisuća ha. Po prvoj statistici godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko 2,5 milijuna hl, po drugoj tek oko milijun. Prvi izvor govori o potrošnji od oko 25 litara po glavi, ili bolje rečeno, grlu stanovnika, drugi jedva o 15 litara?! Komu ili čemu vjerovati?

Najzad, zanimljiv je podatak se hrvatskom tržištu nadzire jedva četvrtina proizvedenog vina?! Je li Hrvatska još uvijek mediteranska zemlja?

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙