FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Na izborima za europarlament uz nizak odaziv birača veći uspjeh oporbe

LJUBLJANA,13. lipnja 2004.(Hina) - Na izborima za 7 članova Europskogparlamenta iz Slovenije zabilježen je iznenađujuće nizak odziv birača,a više uspjeha od najava imale su oporbene stranke desnog centra kojesu osvojile 4 mandata, pokazuju rezultati ispitivanja na biralištimakoje je odmah nakon njihova zatvaranja objavila komercijalnatelevizija POP-TV.
LJUBLJANA,13. lipnja 2004.(Hina) - Na izborima za 7 članova Europskog parlamenta iz Slovenije zabilježen je iznenađujuće nizak odziv birača, a više uspjeha od najava imale su oporbene stranke desnog centra koje su osvojile 4 mandata, pokazuju rezultati ispitivanja na biralištima koje je odmah nakon njihova zatvaranja objavila komercijalna televizija POP-TV.

Dva mjesta u Europskom parlamentu dobili su vladajući liberalni demokrati (LDS), a jedno mjesto njihovi koalicijski partneri u sadašnjoj vladi - Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD). Dvije oporbene stranke - Demokratska stranka (SDS) i Nova Slovenija (N.Si) osvojile su po dva mandata. Osobito je iznenađujući uspjeh Nove Slovenije iako je na njihovoj listi prvopostavljeni bio nekadašnji ministar vanjskih poslova Lojze Peterle.

Uz najavu ovakvih rezultata, oporbeni prvaci ocijenili su večeras da je riječ o trendu koji pokazuje da bi na jesenskim parlamentarnim izborima mogla pobijediti oporba desnog centra, dok su predstavnici vladinih stranaka slabiji rezultat pripisali niskom odazivu birača. Iako još nije službeno objavljeno, čini se da će on biti znatno ispod 50 posto.

Prema rezultatima prvih ispitivanja pojedine stranke dobile su slijedeći postotak glasova: LDS 23,6 posto, N.Si 21,1 posto, SDS 17,4 posto i ZLSD 16,5 posto. Prema prvim rezultatima u Europski parlament, iako nije bio na čelu kandidatske liste, plasirao se i predsjednik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Borut Pahor. inače sadašnji predsjendik slovenskog parlamenta.

Službeni rezultati bit će objavljeni večeras u 22 sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙