FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TURSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA EMITIRAT ĆE KURDSKE PROGRAME

ANKARA, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Turska državna televizija usrijedu je priopćila da će početi emitirati emisije na kurdskom jezikui time udovoljiti važnom zahtjevu Europske unije koja tek trebaodlučiti kad će sa službenom Ankarom početi pregovore opridruživanju.
ANKARA, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Turska državna televizija u srijedu je priopćila da će početi emitirati emisije na kurdskom jeziku i time udovoljiti važnom zahtjevu Europske unije koja tek treba odlučiti kad će sa službenom Ankarom početi pregovore o pridruživanju.

Turska je prije gotovo dvije godine donijela zakon kojim Kurdima omogućuje emitiranje radijskog i televizijskog programa, ali oteže s primjenom tih zakona. Još nije emitiran nikakav program na kurdskom, što je izazvalo kritike EU-a.

Konzervativci strahuju da bi kurdski u javnom životu mogao potkopati nacionalno jedinstvo, nakon što je u sukobima Turske s Kurdima osamdesetih i devedesetih godina poginulo više od trideset tisuća ljudi.

"(Državna kuća) TRT odlučila je postaviti infrastrukturu potrebnu za emitiranje jezika i dijalekata koji odražavaju naših supkultura", objavio je generalni ravnatelj TRT-a Senol Demiroz.

"Nije moguće dati točan datum kad će TRT početi s tim emitiranjem, ali nisu potrebne nikakve zakonske izmjene", dodao je.

Vlada je dala naslutiti da bi voljela da emitiranje počne do idućega mjeseca kad Europska komisija bude pisala izvještaj o turskom napretku u udovoljavanju standarda EU-a.

Službena Ankara trudi se da joj Europa da točan datum početka pregovora u prosincu na summitu EU-a.

Turska je jedini kandidat (drugi su Rumunjska i Bugarska) koja nije počela pregovore u ulasku u Uniju i to zato što joj EU zamjera slabo poštivanje ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙