FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BOSPOR ĆE BITI ZATVOREN ZA VRIJEME NATO-OVOG SUMMITA

ANKARA, 10. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Tjesanc Bospor, jedan odnajvećih prolaza za brodove u svijetu, bit će zatvoren 28. i 29.lipnja iz sigurnosnih razloga dok se u Istanbulu bude održavao summit,javlja u četvrtak agencija Reuters pozivajući se na neimenovanepolitičke izvore u Turskoj.
ANKARA, 10. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Tjesanc Bospor, jedan od najvećih prolaza za brodove u svijetu, bit će zatvoren 28. i 29. lipnja iz sigurnosnih razloga dok se u Istanbulu bude održavao summit, javlja u četvrtak agencija Reuters pozivajući se na neimenovane političke izvore u Turskoj.

Na summitu u gradu, koji broji oko deset milijuna stanovnika i koji je prošle godine pretrpio četiri teroristička napada, trebali bi sudjelovati američki predsjednik George W. Bush, britanski premijer Tony Blair i još 40-ak čelnika iz drugih zemalja.

Neimenovani izvor je kazao da je turski ministar vanjskih poslova Abdulah Gul koji rekao da je na zatvorenom zasjedanju parlamentarnog odbora za vanjsku politiku donesena odluka o zatvaranju Bospora, ali uz pristanak zemalja potpisnica konvencije iz Montreuxa iz 1936. godine.

Prema toj konvenciji, Turska dopušta brodovima drugih država da slobodno prolaze tim tjesnacem u vrijeme mira.

Gul je kazao da su zemlje potpisnice konvencije iz Montreauxa u "okviru prijateljske rasprave" poduprle odluku koja je suprotna konvenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙