FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIMPTOMI "TIHOG UBOJICE" I NISU TAKO NEPRIMJETNI

CHICAGO, 9. lipnja 2004. (Hina) - Rak jajnika, takozvani "tihiubojica", ima vrlo izražene simptome i bilo bi ga vrlo lako otkritikad bi liječnici i pacijenti znali što moraju tražiti, tvrdeistraživači.
CHICAGO, 9. lipnja 2004. (Hina) - Rak jajnika, takozvani "tihi ubojica", ima vrlo izražene simptome i bilo bi ga vrlo lako otkriti kad bi liječnici i pacijenti znali što moraju tražiti, tvrde istraživači.

Nadutost, bol u području zdjelice i česta potreba za mokrenjem, koje neki povezuju s menstruacijom, mogu biti i znak tumora jajnika, posebno ako su simptomi oštri, česti i ako se javljaju istodobno, kažu istraživači.

Važnost rane dijagnoze pokazuje i petogodišnja stopa preživljavanja koja se približava 90 posto ako se bolest rano dijagnosticira, za razliku od 20 posto ako se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi, pokazala je studija koju je objavio Journal of the American Medical Association.

Usporedba žena oboljelih od malignog tumora sa zdravim ženama koje su dolazile na pregled u istom šestomjesečnom razdoblju 2001., pokazala je da su žene oboljele od raka češće patile od nadutosti, bolova u zdjelici i česte potrebe za mokrenjem. Bolovi u leđima, zatvor i umor bili su česti simptomi, ali nisu povezani s rakom.

"Velika je razlika u tome što simptomi na koje upozoravaju zdrave žene nisu tako teški i rjeđe se javljaju nego u žena oboljelih od raka jajnika", napisala je autorica studije Barbara Goff s medicinskog fakulteta sveučilišta Washington u Seattleu.

"Usto, kod žena oboljelih od raka jajnika simptomi se češće javljaju odjednom i istodobno pate od nekoliko simptoma", napisala je. "Ova je studija još jedan dokaz da rak jajnika nije tako tiha bolest."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙