FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKE TRGOVINE, UNATOČ ŽALBAMA, NEDJELJOM I DALJE ZATVORENE

BERLIN, 9. lipnja 2004. (Hina) - U Njemačkoj i dalje ostaje na snazizakon o radnom vremenu trgovina koji zabranjuje rad nedjeljom ipraznicima te radnim danima nakon 20 sati, odlučio je u srijeduNjemački ustavni sud u Karlsruheu.
BERLIN, 9. lipnja 2004. (Hina) - U Njemačkoj i dalje ostaje na snazi zakon o radnom vremenu trgovina koji zabranjuje rad nedjeljom i praznicima te radnim danima nakon 20 sati, odlučio je u srijedu Njemački ustavni sud u Karlsruheu.

Time je odbijena žalba tvrtke Kaufhof, koja je tužbom pred Ustavnim sudom htjela postići da nedjeljom smiju biti otvorene i sve ostale trgovine, a ne samo one na benzinskim crpkama i kolodvorima. Predstavnici Kaufhofa, koji su tužbu podigli u suglasju s ostalim velikim trgovačkim lancima, drže da je sadašnji oblik zakona neustavan, jer nejednako tretira različite skupine trgovaca.

Suci Ustavnog suda drže da je sadašnji zakon u skladu s Ustavom, koji osim toga garantira pravo na mir nedjeljom. U jednoglasnoj odluci osmero sudaca, u dijelu presude koji se tiče rada nedjeljom, obrazloženo je da je nedjelja dan "mirovanja, obitelji i religijskih obreda".

U dijelu presude koja se odnosi na ukidanje zabrane rada trgovina nakon 20 sati, suci Ustavnog suda nisu bili jednoglasni, ali je zbog jednakog broja glasova 'za' i 'protiv' i taj dio žalbe odbijen.

Ustavni suci su u obrazloženju presude, međutim, doveli u pitanje smislenost reguliranja radnog vremena trgovina na državnoj razini. Pitanje radnog vremena trgovina bi trebalo prepustiti saveznim pokrajinama, stoji u obrazloženju.

Predstavnici savezne pokrajine Donja Saska su najavili individualan pristup tom problemu. Premijer ove pokrajine Christian Wulff (Kršćansko-demokratska stranka, CDU) je, u razgovoru za državnu televiziju, objasnio da je vjerojatno da će u njegovoj pokrajini od ponedjeljka do subote trgovine moći raditi 24 sata dnevno. Nedjelja i praznici međutim moraju ostati dani odmora, zaključio je Wulff.

Zakon o radnom vremenu trgovina, koji potječe još s kraja 19. stoljeća, sve je do prije nekoliko godina bio nepromijenjen. Zakon po kojem trgovine radnim danom smiju biti otvorene od 6 do 18:30, a subotom do 14 sati, od sredine 90-ih postupno je ublažavan. Od lipnja prošle godine trgovinama je radni danom i subotom dopušten rad do 20 sati. Iznimke su trgovine u sklopu benzinskih crpki i kolodvora koje nemaju ograničeno radno vrijeme te smiju raditi i nedjeljom i praznicima. Isto tako, postoje iznimke u turističkim središtima i sajmišnim gradovima, gdje trgovine neko određeno vrijeme u godini nisu obvezne pridržavati se zakona o radnom vremenu.

U njemačkoj javnosti vlada podijeljeno mišljenje o radu nedjeljom. Dok se crkva i neki djelovi društva tome oštro protive, zagovornici rada nedjeljom zalažu se za opciju po kojoj bi trgovine same odlučivale o tome prema vlastitim procjenama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙