FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINSKA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA UBRZAVA RAST

KIJEV, 9. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Rast ukrajinske industrijskeproizvodnje, ionako rapidan, još se ubrzava, kazao je ministarfinancija Mykola Azarov.
KIJEV, 9. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Rast ukrajinske industrijske proizvodnje, ionako rapidan, još se ubrzava, kazao je ministar financija Mykola Azarov.

Industrijska proizvodnja te zemlje u prvih je pet ovogodišnjih mjeseci porasla u prosjeku za 17 posto na godišnjoj razini. Usporedbe radi, u istom razdoblju lani rasla je po stopi od 12 posto, kazao je Azarov, navodeći podatke državnog statističkog ureda.

Najveći rast aktivnosti bilježi se u strojogradnji te proizvodnji papira (36 posto), zatim u proizvodnji građevinskih materijala (29 posto), preradi drva (25 posto) te u kemijskoj i proizvodnji goriva (20 posto).

Promjena koja se događa u tome gospodarstvu, koje se od usmjerenosti primarno izvozu sada fokusira i na snažna domaća tržišta, omogućuje da ranije najslabije regije u toj zemlji sada bilježe bolje pokazatelje. Četiri ukrajinske tradicionalno najsiromašnije regije u prvih su pet mjeseci ove godine ostvarile skok industrijskih aktivnosti za čak 38 ili više posto, kazao je Azarov.

Ukrajina je po mnogim standardima najbrže rastuće europsko gospodarstvo, ostvarujući godišnju stopu rasta BDP-a od šest ili više posto od 2000. No, većina bogatstva ostaje u rukama industrijskih magnata. Prosječna plaća Ukrajinca iznosi oko 75 dolara mjesečno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙