FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ROMI I DALJE ŽRTVE RASIZMA U REPUBLICI ČEŠKOJ, GRČKOJ I MAĐARSKOJ

STRASBOURG, 8. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Romska manjina i dalje jeizložena diskriminaciji u Republici Češkoj, Grčkoj i Mađarskoj,objavila je sa žaljenjem Europska komisija protiv rasizma inetolerancije (ECRI) u trima izvješćima o tim zemljama objavljenima uutorak.
STRASBOURG, 8. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Romska manjina i dalje je izložena diskriminaciji u Republici Češkoj, Grčkoj i Mađarskoj, objavila je sa žaljenjem Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u trima izvješćima o tim zemljama objavljenima u utorak.

U Republici Češkoj, "položaj Roma nije se nimalo poboljšao" te oni "ostaju na margini većinskog društva, kako to dokazuje njihova getoizacija u kampovima u kojima uvjeti života ne odgovaraju normama, smještenima na periferiji gradova", prema ECRI-ju, organu Vijeća Europe specijaliziranom za borbu protiv rasizma. Rasno motivirano nasilje i zlostavljanje koje češka policija primjenjuje protiv Roma "i dalje je zabrinjavajuće", zaključuje ECRI.

U Grčkoj "postoje još stereotipi, predrasude i diskriminacije" prema članovima manjinskih skupina, posebice romskoj zajednici i manjinskim vjerskim skupinama poput muslimana kao i imigrantima.

U Mađarskoj je "romska manjina u nepovoljnom položaju u većini životnih domena, među kojima u zdravstvu, stanovanju, zapošljavanju i obrazovanju", navodi ECRI.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙