FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Oporba za zakon o Romima

LJUBLJANA,28. svibnja(Hina) - Nekadašnji slovenski premijer AndrejBajuk izjavio je da će se zauzeti za donošenje krovnog zakona o Romimakako bi se spriječilo jačanje napetosti između te manjine i lokalnihstanovnika, koje su zadnjih tjedana kulminirale kroz nekolikoincidenata i peticiju što su je stanovnici 12 općina uputili vladiovoga tjedna nakon javnih prosvjeda.
LJUBLJANA,28. svibnja(Hina) - Nekadašnji slovenski premijer Andrej Bajuk izjavio je da će se zauzeti za donošenje krovnog zakona o Romima kako bi se spriječilo jačanje napetosti između te manjine i lokalnih stanovnika, koje su zadnjih tjedana kulminirale kroz nekoliko incidenata i peticiju što su je stanovnici 12 općina uputili vladi ovoga tjedna nakon javnih prosvjeda.

Bajuk, koji u parlamentu vodi oporbenu stranku Nova Slovenija, rekao je na konferenciji za novinare da je potreban krovni zakon o Romima kako to pitanje ne bi rješavale lokalne zajednice i stihija, a i zato da bi se Romi integrirali u slovensko društvo.

"Sistemskim zakonom treba osigurati financijska sredstva i predvidjeti ulogu državnih organa", rekao je Bajuk.

Izrazio je žaljenje zbog nedavnih incidenata za koje su, ocijenio je on, odgovorne obje strane.

"Ako to pitanje ne reguliramo, ne bi se trebali čuditi novim slučajevima netolerancije", pojasnio je Bajuk.

On je dodao kako će se zauzeti za to da ujedinjena oporba u parlamentu izađe sa zajedničkim zakonskim prijedlogom.

Lokalni stanovnici iz 12 općina ovog su tjedna od vlade zahtijevali da Romima oduzme oružje i neregistrirane automobile i ne dopusti njihovo naseljavanje na privatnom i državnom zemljištu u blizini njihovih naselja. Stanovnici tumače da se policija izgovara da za to nema ovlasti, te da romsko pitanje mora dobiti tretman na nacionalnoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙