FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VUKOVAR - Suđenje Milovanu Ždrnji, optuženom za ratni zločin

VUKOVAR, 7. lipnja 2004. (Hina) - Na Županijskom sudu u Vukovaru danasje, pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog, počela glavna rasprava upostupku protiv Milovana Ždrnje (1963.), optuženog da je 1991. uzarobljeničkom logoru u Srijemskoj Mitrovici počinio ratni zločinprotiv ratnih zarobljenika.
VUKOVAR, 7. lipnja 2004. (Hina) - Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je, pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog, počela glavna rasprava u postupku protiv Milovana Ždrnje (1963.), optuženog da je 1991. u zarobljeničkom logoru u Srijemskoj Mitrovici počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Na upit suca osjeća li se krivim za optužbe, Milovan Ždrnja zanijekao je krivnju, a svoju će obranu, kako je najavio, iznijeti nakon dokaznog postupka.

U optužnici, koju je pročitao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Babić, navodi se kako je "20. studenoga 1991. u zarobljeničkom logoru Srijemska Mitrovica, kada su u logor dovezeni autobusima, uz civile, ranjeni i zarobljeni pripadnici Zbora narodne garde i policije, nakon okupacije Vukovara 18. studenoga 1991., Milovan Ždrnja, kao pripadnik Vojne policije JNA, za vrijeme dok je Ivica Pavić bio u dvorištu zatvora postrojen na pisti s ostalim zarobljenicima, iako je vidio da je Pavić ranjen u oba stopala i jedva stoji od iscrpljenosti, prišao mu i udario ga palicom u zatiljak. Nakon toga Pavić je izgubio svijest i pao na tlo.

Kada je Paviću, u namjeri da mu pomogne, pristupio također zarobljeni i ranjeni hrvatski policajac Šimun Karlušić, optuženi Ždrnje prišao je i njemu te ga udario palicom u leđa i naredio mu da stavi ruke na leđa i glavu usmjeri prema tlu".

Potvrđujući navode iz optužnice, svjedok Ivica Pavić rekao je kako je optuženog Milovana Ždrnju znao još od prije Domovinskog rata. Pad Vukovara svjedok je dočekao kao ranjenik u ratnoj bolnici Borovo Commerce u vukovarskoj četvrti Borovu naselju. Nakon što je dogovorena predaja bolnice, Pavić je među srpskim vojnicima, kako je rekao, u krugu Borovo Commercea vidio i optuženog Ždrnju, odjevenog u odoru Vojne policije JNA, kako popisuje branitelje i civile pri ulasku u autobus kojima su zarobljenici odvezeni u Srijemsku Mitrovicu.

Iako nije vidio tko ga je udario dok je stajao postrojen na pisti, Pavić je rekao kako je od Šimuna Karlušića, koji je također bio zarobljenik u Srijemskoj Mitrovici, čuo da ga je u zatiljak udario Milovan Ždrnja.

Potvrđujući da je Pavića dok je stajao na pisti udario upravo optuženi Milovan Ždrnja, svjedok Šimun Karlušić, koji je danas također svjedočio, rekao je kako se ne sjeća da je optuženog Ždrnju vidio u autobusu te ga je zapazio tek u Srijemskoj Mitrovici. "Vidio sam Ždrnju kako s desne strane prilazi Paviću i palicom mu zadaje udarac u zatiljak, prethodno mu opsovavši ustašku majku i Tuđmana", rekao je Karlušić nakon čijeg je svjedočenja sudac Nikola Bešenski prekinuo glavnu raspravu te nastavak zakazao za sutra, 8. lipnja.

Optužnica protiv Milovana Ždrnje podignuta je još u rujnu 2002.

Du uhićenja Ždrnja je bio zaposlen kao policajac u PU vukovarsko-srijemskoj. Nakon uhićenja bio je u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku od 18. srpnja do 7. kolovoza 2002., a danas se brani sa slobode.

Glavna rasprava u postupku protiv Milovana Ždrnje trebala je početi još 19. travnja, međutim zbog spriječenosti Marka Babića, odvjetnika optuženog, njezin je početak odgođen do današnjeg dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙