FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRESDEN: ZAVRŠIO DVODNEVNI KONGRES LIBERALA

BERLIN, 6. lipnja 2004. (Hina) - Pozivom na više samostalnosti i vjeruu pobjedu na predstojećim europskim izborima, predsjednik Slobodnedemokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle u nedjelju je u Dresdenuokončao dvodnevni stranački kongres.
BERLIN, 6. lipnja 2004. (Hina) - Pozivom na više samostalnosti i vjeru u pobjedu na predstojećim europskim izborima, predsjednik Slobodne demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle u nedjelju je u Dresdenu okončao dvodnevni stranački kongres.

Liberali su alternative ostalim velikim građanskim strankama koje gube svoj profil, zaključio je Westerwelle. Okupljeni poslanici oduševljeno su pozdravili Westerwelleovu najavu povratka liberala na vlast i to već "na prijevremenim izborima sljedeće godine".

Liberali, koji su do 1998. bili u vladajućoj koaliciji s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, vjeruju da se sadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada neće održati na vlasti do kraja drugog izbornog razdoblja koje ističe 2006. nego da će zbog nagomilanih poteškoća kancelar Gerhard Schröder već sljedeće godine odstupiti s položaja.

Westerwelle je na kraju kongesa izjavio kako je FDP sposoban za povratak na vlast. Prvi je cilj, međutim, ponovni ulazak u europski parlament nakon deset godina, izjavio je Westerwelle. Daljnji cilj je također i ponovni ulazak u parlamente saveznih pokrajina Brandenburg i Saska gdje liberali prije pet godina nisu prešli prag od pet posto.

Liberali su najavili da će u slučaju povratka na vlast poduzeti niz promjena od kojih je najveća ukidanje obveznog zdravstvenog osiguranja te potpuna privatizacija tog sektora.

Kongres je započeo u subotu odavanjem počasti bivšem predsjedniku stranke Juergenu Muellemannu koji je prije godinu dana, nakon brojnih političkih i financijskih skandala, počinio samoubojstvo prilikom skoka s padobranom.

Kongres je također održan u sjeni velikih financijskih problema koji muče stranku. Predvodnik zastupničkog kluba u Bundestagu Wolfgang Gerhard izjavio je da unatoč dugovima od gotovo 14 milijuna eura FDP nije blokiran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙