FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D o p u n a vijesti HNA5162 "8. lipnja tranzit Venere..."

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Vijest HNA 5162 "8. lipnja tranzitVenere preko sunčevog diska vidiljiv i u Hrvatskoj" treba dopuniti nakraju sljedećim odlomkom:
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Vijest HNA 5162 "8. lipnja tranzit Venere preko sunčevog diska vidiljiv i u Hrvatskoj" treba dopuniti na kraju sljedećim odlomkom:

"Međunarodni projekt tranzita Venere pokrenuli su European Southern Observatory i Europsko udruženje za astronomsku sdukaciju, a u Hrvatskoj su se projektu pridružili Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva i Astronomsko društvo Beskraj, koji su organizatori promatranja i predavanja."

Objavljujemo dopunjenu vijest:

8. LIPNJA TRANZIT VENERE PREKO SUNČEVOG DISKA VIDILJIV I U HRVATSKOJ

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - U utorak 8. lipnja, od 7,20 do 13,32 sati s teritorija Hrvatske moći će se vidjeti vrlo rijedak astronomski događaj, tranzit Venere preko Sunčevog diska.#L#

Taj dio Venerinog puta oko Sunca nije vidio niti jedan živući stanovnik Zemlje, jer se zadnji put mogao vidjeti 6. prosinca 1882.

S obzirom da je Venera bliže Suncu nego Zemlja, obilazi Sunce brže i vidjet će se kao crna točka koja prelazi preko Sunčevog diska u ravnoj liniji konstantnom brzinom, priopćeno je iz Studentske sekcije Hrvatskog fizikalnog društva.

Venerin tranzit vidi se tek otprilike svakih 120 godina zato što Venerina putanja oko Sunca nije paralelna Zemljinoj. Fenomen osobito zanimljivim čini to što u se tim velikim intervalima javlja dvaput, u razmaku od osam godina, tako da će se vidjeti sad i 2102. godine (6. srpnja), no tada neće u potpunosti biti vidljiv iz Hrvatske.

Sada će se Venerin tranzit vidjeti iz Europe, Afrike, Azije i istočnih dijelova Amerika, a s područja Hrvastke, odnosno Europe, dobro će se vidjeti tek za 113 godina.

Ni u kom slučaju ne smije se promatrati golim okom i bez korištenja specijalizirane opreme i posebnih filtera namijenjenih isključivo promatranju Sunca, postavljenih ispred objektiva uređaja, jer može doći do ozbiljnih oštećenja vida, ističe se u priopćenju.

Brojna astronomska društva širom Hrvatske će organizirati promatranje tranzita.

Središnje lokacije za promatranje tranzita u Zagrebu su Tehnički muzej u Savskoj cesti 18, te livada iza zgrade Fizičkog odsjeka PMF-a na Bijeničkoj cesti 32 od 7,15 do 13,30 sati. Uz promatranje građani će tijekom tranzita u Tehničkom muzeju moći slušati i i predavanja s prigodnom tematikom, a ulaz je slobodan.

U planu je i postavljanje divovske camere obscure u tunel u Gračanima. Projekcija Sunca tim uređajem trebala bi biti promjera oko 3 metra, dok bi promjer Venere trebao biti oko 10 centimetara.

Tranzit će se moći promatrati i na zagrebačkoj Zvjezdarnici u Opatičkoj 22, s Katarinskog trga , te na igralištu XV gimnazije na Jordanovcu 8.

Venerin tranzit moći će se promatrati i iz Ciste Velike, Čakovca, Dubrovnika, Imotskog, Kaštela, Malog Lošinja, Pitomače, Splita, Trogira, Valpova, Varaždina, Vidulina, Virovitice i Vrgorca.

Prijenos tranzita i predavanja mogu se pronaći i na web stranici http://www. tranzit-venere.org.

Međunarodni projekt tranzita Venere pokrenuli su European Southern Observatory i Europsko udruženje za astronomsku sdukaciju, a u Hrvatskoj su se projektu pridružili Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva i Astronomsko društvo Beskraj, koji su organizatori promatranja i predavanja.

(Hina) pp/xdm yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙