FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija na Židovskom groblju u Đakovu

ĐAKOVO, 6. lipnja 2004. (Hina) - U spomen na šest milijuna žrtavaholokausta, među kojima je i 600 Židova koji su umrli u radnom logoruu Đakovu, danas je na đakovačkome Židovskome groblju održanatradicionalna komemoracija.
ĐAKOVO, 6. lipnja 2004. (Hina) - U spomen na šest milijuna žrtava holokausta, među kojima je i 600 Židova koji su umrli u radnom logoru u Đakovu, danas je na đakovačkome Židovskome groblju održana tradicionalna komemoracija.

Žrtava holokausta prisjetili su se mnogi pripadnici židovskih općina iz Osijeka, Zagreba, Beograda i Sarajeva, među kojima je bilo i nekoliko preživjelih logoraša đakovačkog logora, kroz koji je od godine 1941. do 1942. prošlo oko 2000 Židova, mahom iz BiH. Mnogima od njih đakovački logor bio je samo prva postaja na putu do zloglasnih logora smrti poput Auschwitza.

U spomen na žrtve holokausta govorio je predsjednik osječke Židovske općine Darko Fischer. On je istaknuo da je holokaust najveće zlo u ljudskoj povijesti koje se više nikada ne smije dogoditi.

"I danas, nakon više od 60 godina od tih stravičnih događaja, potrebno je sačuvati sjećanje na sve stradale u holokaustu, to više što se pojavljuju novi oblici antisemitizma kroz mržnju prema židovskoj državi", rekao je Darko Fischer. Istaknuo je kako se nada da će se u velikoj, ujedinjenoj i snošljivoj Europi desetkovana židovska zajednica obnoviti i da Židovi više neće biti manjina.

Nakon vjerskog obreda, koji je vodio glavni rabin za Hrvatsku Kotel Da-Don, pripadnici židovskih općina iz Osijeka, Zagreba, Beograda i Sarajeva položili su vijence pokraj spomen-obilježja u kapelici na Židovskome groblju, a zatim su obišli groblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙