FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVA KNJIGA - "ŽIDOVSTVO ..." RABINA KOTELA DA-DONA

ZAGREB, 29. svibnja 2004. (Hina) - "Ova je knjiga nastala tijekomposljednjih sedam godina, otkako živim u dijaspori, gdje sam uvidiokoliko su se Židovi udaljili od židovstva", zapisao je rabin KotelDa-Don u predgovoru opsežne knjige "Židovstvo - život, teologija ifilozofija", koja će se predstaviti u nedjelju u Židovskoj općini uZagrebu.
ZAGREB, 29. svibnja 2004. (Hina) - "Ova je knjiga nastala tijekom posljednjih sedam godina, otkako živim u dijaspori, gdje sam uvidio koliko su se Židovi udaljili od židovstva", zapisao je rabin Kotel Da-Don u predgovoru opsežne knjige "Židovstvo - život, teologija i filozofija", koja će se predstaviti u nedjelju u Židovskoj općini u Zagrebu.

Kotel Da-Don napominje da se pisanju knjige više posvetio u Hrvatskoj, gdje živi oko pet godina, i gdje je shvatio "dubinu tog rascjepa".

"Bilo je doba kad su se Židovi stidjeli svojeg zasebnog identiteta i vjere, a danas se mnogi stide neznanja o svojem identitetu i podrijetlu", piše u uvodnom tekstu "Riječ čitatelju", dodajući kako mu je bila želja iz židovskih izvora skupiti i prirediti praktična pravila i izvorne temelje židovske misli, te čitatelju dati knjigu koja će mu osvijetliti sliku o židovstvu.

"Želio sam židovstvo približiti svojoj braći i sestrama, židovskoj zajednici u Hrvatskoj, koja je sve od holokausta do mojeg dolaska živjela bez duhovnog vodstva i nije osjećala okus židovstva", ističe.

Knjiga "Židovstvo" Kotela Da-Dona ima šest glavnih dijelova. "Židovska godina" govori o židovskom kalendaru, "Židovski dom" o židovskom obiteljskom životu, "Židovski dan" o praktičnim zapovijedima, "Krug života u židovstvu" o obredima koji Židova prate od rođenja do smrti, "Temeljni tekstovi" daju pregled i izvore književnosti, prava i etike, a "Židovska teologija i filozofija" pregled te filozofije i teologije tijekom povijesti.

Na kraju knjige su biografske bilješke o znamenitim osobama iz židovskog svijeta, rječnik pojmova iz židovstva, mali slikovni prikaz košer i ne-košer hrane te prikaz hebrejske abecede i tipova pisma.

Osim autora, kako je najavljeno, knjigu će predstaviti Slavko Goldstein, urednica knjige Julija Koš, prevoditelj Luka Girardi, te u ime izdavača Daniel Žderić, direktor Profila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙