FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bonn: ZAVRŠENA KONFERENCIJA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

BERLIN, 4. lipnja 2004. (Hina) - Prihvaćanjem zajedničkog dokumentapod nazivom "Bonska deklaracija" u Bonnu je u petak završenaKonferencija o obnovljivim izvorima energije. Potpisivanjemdeklaracije 154 zemalja sudionica se obvezalo na pojačanu primjenuobnovljivih izvora energije s konačnim ciljem da se do 2015. jednojmilijardi stanovnika omogući pristup obnovljivim energentima.
BERLIN, 4. lipnja 2004. (Hina) - Prihvaćanjem zajedničkog dokumenta pod nazivom "Bonska deklaracija" u Bonnu je u petak završena Konferencija o obnovljivim izvorima energije. Potpisivanjem deklaracije 154 zemalja sudionica se obvezalo na pojačanu primjenu obnovljivih izvora energije s konačnim ciljem da se do 2015. jednoj milijardi stanovnika omogući pristup obnovljivim energentima.

Vjetar, sunce, voda, biomasa i geološka toplina bi zajedno s povećanim stupnjem iskoristivosti energije trebali zajednički pridonijeti boljem ekološkom razvoju, energetskom opskrbom siromašnih dijelova Zemlje te smanjenju štetnih ispušnih plinova i zagađenju atmosfere, stoji u deklaraciji. Daljnji cilj je i otvaranje novih mogućnosti gospodarskog razvoja te sigurniji pristup energentima. "Bonska deklaracija" nadalje naglašava i podržava milenijski cilj Ujedinjenih naroda koji se odnosi na smanjenje apsolutnog broja stanovništva koje živi u siromaštvu te obvezu preuzetu na Svjetskom summitu o održivom razvoju u Johanesburgu 2002. o "osjetnom" povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije. Iako bonska konferencija nije održana u sklopu UN programa obveze iz deklaracije bi kontroliralo povjerenstvo Ujedinjenih naroda za održivi razvoj.

Njemačka ministarica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek Zeul (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) smatra da je 'Bonska deklaracija' "jasna poruka" svijetu. Pokazali smo da imamo dovoljno snage kako bi poslali svjetlo u domove siromašnih širom svijeta, zaključila je Wieczorek Zeul. Inicijativni program deklaracije sadrži više od 130 konkretnih projekata kojima je cilj djelotvornija upotreba energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙