FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZA KUPNJU "NEPTUNA" NA JAVNOJ DRAŽBI NIJE BILO KUPACA

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - ZA KUPNJU "NEPTUNA" NA JAVNOJ DRAŽBINIJE BILO KUPACA
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - ZA KUPNJU "NEPTUNA" NA JAVNOJ DRAŽBI NIJE BILO KUPACA

HINA - Financijski servis

Prodaja komiške tvornice za preradu ribe "Neptun" u stečaju na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Splitu danas nije uspjela jer se nije javio nitko zainteresiran za nadmetanje po početnoj cijeni od 23 milijuna kuna.

Stečajni sudac Ante Čapkun novu će, nižu početnu iskličnu cijenu i datum prodaje Neptuna odrediti u dogovoru sa stečajnim upraviteljem Josipom Hrgom. I dalje ostaje uvjet da novi vlasnik zaposli najmanje 50 od 70 bivših radnika i to na rok od tri godine.

Na Trgovačkom sudu se, također, doznaje kako je za kupnju Neptuna zanimanje ranije pokazala jedino tvrtka Božjakovina, te da su poduzeća Midor iz Zagreba i Gavros iz Gračaca zainteresirane za najam tvornice.

Potencijalni kupci, vjerojatno, čekaju snižavanje cijene.

Stečaj te najstarije tvornice za preradu ribe na Jadranu proglašen je početkom ove godine na zahtjev radnika zbog neisplaćenih plaća i naknada za više od pola godine. Oni su, uz državu i banke, najveći vjerovnici Neptuna.

Ukupna se potraživanja procjenjuju na više od 20 milijuna kuna, iako točan iznos još nije utvrđen zbog sporova koji vode bivši radnici.

Neptun, najstarija tvornica za preradu ribe na Sredozemlju, do prije dvije godine bio je u većinskom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju. Potom je većinski paket od 61 posto kupila jedna brokerska kuća koja ih je, po istoj cijeni, nakon što je utvrdila da je račun Neptuna zbog dugovanja blokiran, prodala Tvornici limene ambalaže iz Vele Luke na Koručuli.

Kako novi vlasnik nije uspio pokrenuti proizvodnu, niti isplaćivati plaće, radnici su početkom ove godine zatražili otvaranje stečajnog postupka nad Neptunom.

Imovina tvornice opterećena je hipotekama za zajmove, a do danas nije poznato ni kome je ni kada prodana vrijedna ribarska flota. Bez brodova je, naime, upitno hoće li novi vlasnik uopće htjeti i moći nastaviti s riboprerađivačkom proizvodnjom, jer bi troškovi nabavke i prijevoza ribe do Komiže premašivali zaradu, a to nije ni uvjet za kupnju tvornice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙