FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB OČEKIVANO ZADRŽALA KAMATNE STOPE U VISINI DVA POSTO

FRANKFURT, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka(ECB) danas je ostavila ključne kamatne stope nepromijenjenima 12.mjesec za redom, u skladu s očekivanjima tržišta.
FRANKFURT, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) danas je ostavila ključne kamatne stope nepromijenjenima 12. mjesec za redom, u skladu s očekivanjima tržišta.

Središnja europska monetarna vlast ostavlja si tako više vremena za procjene hoće li rastuće cijene nafte potaknuti značajnije jačanje inflacije ili naštetiti gospodarskom rastu.

Političari i poslovni čelnici izražavaju zabrinutosti da će visoke cijene nafte 'oteti' iz ruku potrošača novac koji bi inače utrošili za kupnju proizvoda i usluga, što bi pogodilo gospodarski rast. Barel sirove nafte na američkom je terminskom tržištu jučer zabilježio najvišu cijenu u zadnjih 21 godinu, u visini 42,45 dolara.

No, prijedlog Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za povećanje proizvodnje za 11 posto kako bi se smanjili cjenovni pritisci, što danas pokušavaju dogovoriti proizvođači nafte na sastanku u Bejrutu, ponešto ublažava pritiske na monetarne vlasti da odgovore na novu prijetnju.

Središnja banka odlučila je tako svoju ključnu stopu refinanciranja zadržati na povijesno niskih dva posto, razini nepromijenjenoj od lipnja prošle godine. Tržištima će takvu odluku obrazložiti predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet kasnije tijekom dana na tiskovnoj konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙