FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKOK INFLACIJE U EUROZONI IZNAD CILJANE RAZINE

BRUXELLES, 18. svibnja 2004. (Hina/AP) - Godišnja stopa inflacije ueurozoni u ovogodišnjem je travnju porasla na dva posto, premašivši poprvi puta od početka godine cilj koji je postavila Europska središnjabanka (ECB), objavila je danas europska statistička agencijaEurostat.
BRUXELLES, 18. svibnja 2004. (Hina/AP) - Godišnja stopa inflacije u eurozoni u ovogodišnjem je travnju porasla na dva posto, premašivši po prvi puta od početka godine cilj koji je postavila Europska središnja banka (ECB), objavila je danas europska statistička agencija Eurostat.

Cijene su na mjesečnoj razini skočile 0,4 posto, što je u skladu s preliminarnim procjenama Eurostata objavljenim ranije ovoga mjeseca. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene energenata, hrane, alkohola i duhana, inače sklonih velikim oscilacijama, bila je 1,8 posto treći mjesec za redom.

Kako je stopa inflacije prošloga mjeseca premašila razinu koju ciljaju u ECB-u, a definirana je kao "blizu, ali ispod" dva posto, vjerojatnost od snižavanja kamatnih stopa u eurozoni sve je manja.

Iza skoka godišnje stope inflacije stoji povećanje cijena usluga od 2,5 posto, posebno u području zdravstva.

Unatoč ubrzanom rastu cijena u travnju, ne očekuje se porast inflacije u eurozoni, jer je domaća potražnja i nadalje slaba. Ipak, daljnji oštar rast cijena nafte i slabljenje eura mogli bi ojačati inflatorne pritiske.

Godišnja stopa inflacije u 25-članoj Europskoj uniji u travnju je iznosila 1,9 posto, prema u ožujku zabilježenih 1,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙