FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTROŠNJA PITKE VODE U BUDUĆNOSTI

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Najnoviji britanski projektispitivanja potreba za pitkom vodom u budućnosti mogao bi bitizanimljiv i za Hrvatsku, koja je prema svim pokazateljima, zemljabogata pitkom vodom, no kao što je poznato i u nas su podzemne vodesve ugroženije uslijed sve agresivnijih ljudskih presezanja uprirodu.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Najnoviji britanski projekt ispitivanja potreba za pitkom vodom u budućnosti mogao bi biti zanimljiv i za Hrvatsku, koja je prema svim pokazateljima, zemlja bogata pitkom vodom, no kao što je poznato i u nas su podzemne vode sve ugroženije uslijed sve agresivnijih ljudskih presezanja u prirodu.

U Velikoj Britaniji ispitat će se potrebe za pitkom vodom u slijedećih više od trideset godina, a u svijetlu procjenjenih demografskih promjena prema kojima se na Otoku predviđa porast od četiri milijuna domaćinstava. Za projekt je predviđen proračun od 2,5 milijuna funta, stoji u zanimljivoj crtici objavljenoj u časdopisu kemičara i tehnologa Hrvatske. Trogodišnji, upravo započeti projekt, dio je istraživačkog programa "Voda i novi razvitak" "teškog" oko 22 milijuna funta, a svrha mu je dizajniranje i izgradnja "zelenijeg" društva.

Britanski stručnjaci, među ostalim, žele izraditi scenario za budućnost, a koji bi sadržavao procjene o mogućim korisnim pomacima povezanima s novim tehnologijama kao što je, primjerice, ponovno korištenje već jednom korištene vode. Istraživanje bi trebalo koristiti planerima, istraživačima, te kompanijama koje osiguravaju pitku vodu stanovništvu na Otoku.

Hoće li se i u nas, bez obzira na skromna sredstva kojima raspolažemo, pojaviti neko slično istraživanje? Da se jednoga dana ne probudimo u zemlji koja više nije bogata pitkom vodom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙