FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat upozorava na opasnost od blokade računa javnih vatrogasnih postrojbi

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Odbor profesionalnih vatrogasacaSindikata državnih službenika i namještenika upozorio je danas naopasnost od blokade računa javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) temeljemovršnih presuda za božićnicu i dara za djecu za 2000. godinu.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika upozorio je danas na opasnost od blokade računa javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) temeljem ovršnih presuda za božićnicu i dara za djecu za 2000. godinu.

Ovih je dana Županijski sud u Čakovcu potvrdio presudu tamošnjeg Općinskog suda u vezi isplate božićnice za 2000. godinu za pripadnike JVP-a grada Čakovca, kaže se u sindikalnom priopćenju.

Kako se JVP Čakovec u cijelosti financira iz državnog proračuna, presudom je dovedeno u pitanje njegovo funkcioniranje, budući da se isplata utuženog iznosa može provesti jedino ovrhom.

To može dovesti do blokade računa vatrogasne postrojbe, a sredstva za isplatu prava iz kolektivnog ugovora mogu se isplatiti jedino na uštrb plaća i materijalnih troškova JVP-a.

Na sastanku održanom u Uredu za socijalno partnerstvo 1. travnja, kojem su prisustvovali predstavnici MUP-a, Ministarstva financija i sindikata, zaključeno je da jedinice lokalne samouprave trebaju osigurati sredstva za isplatu sudskih presuda, a ta sredstva mogu naknadno potraživati od Ministarstva financija.

Ministarstvo bi stoga trebalo obavijestiti JVP-e o mogućnosti refundiranja troškova za isplatu prava iz kolektivnog ugovora, te osigurati hitnu refundaciju kako se ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje vatrogasnog sustava, ističe se u priopćenju.

Sindikat upozorava da je posljednje poskupljenje goriva narušilo spremnost JVP-a za ljetnu požarnu sezonu, jer vatrogasne postrojbe na gorivo troše i do 80 posto sredstava namijenjenih materijalnim troškovima.

Cijena benzina super 98 u prosincu 1999. godine iznosila je 4,53 kune, a dizel goriva 3,77 kuna. U svibnju ove godine za benzin super 98 treba platiti 7,86 kuna, a za dizel gorivo 5,78 kuna.

Sredstva koja država osigurava za plaće i materijalne troškove vatrogastva 1999. godine su iznosila 237 milijuna kuna, a isti iznos osiguran je i ove godine kad za gorivo treba utrošiti 80 posto više sredstava i uz jednu novu vatrogasnu postrojbu, JVP Metković.

Sindikat također tvrdi da na stavci MUP-a za popravak vatrogasnih vozila trenutno nema ni lipe, pa vatrogasci stoga neće moći računati na vozila koja su tehnički neispravna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙