FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI PARLAMENT OD VLADE ZATRAŽIO IZVJEŠĆE O KORUPCIJI, KLIJENTELIZMU I PRANJU NOVCA

LJUBLJANA,1. lipnja(Hina) - Slovenski je parlament u utorak ranoujutro, nakon 13 sati rasprave, usvojio zaključak da mu vlada u rokuod četiri mjeseca mora dostaviti izvješće o sumnjama na slučajevekorupcije, klijentelizma i pranja novca.
LJUBLJANA,1. lipnja(Hina) - Slovenski je parlament u utorak rano ujutro, nakon 13 sati rasprave, usvojio zaključak da mu vlada u roku od četiri mjeseca mora dostaviti izvješće o sumnjama na slučajeve korupcije, klijentelizma i pranja novca.

Za takav je zaključak nakon dugotrajne rasprave o 13 aferaških predmeta koje je na uvid javnosti dostavila parlamentarna oporba glasovalo 47 zastupnika, a 4 su bila protiv.

Oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je nakon završetka sjednice da vladajuće stranke sada zapravo priznaju da te afere i nepravilnosti postoje, ali su su rokom od četiri mjeseca za vladino izvješće spriječile da za njih prije predstojećih izbora sazna i slovenska javnost. Oporba je naime predlagala da rok bude samo mjesec dana.

Više predstavnika vladajućih stranaka ponovilo je pak na kraju svoje ocjene da je riječ o predizbornom pokazivanju mišića od strane opozicije i da za sumnje o klijentelizmu, nepotizmu, masovnoj korupciji itd. ne postoje vjerodostojni dokazi.

Vlada oporbi zamjera i hipokriziju jer je s jedne strane predložila da u nadzorna tijela poduzeća pod državnom kontrolom uđu i predstavnici oporbe, a s druge strane tvrdi da takva poduzeća treba izuzeti od političkog utjecaja.

Nazivi nekih od poznatih afera o kojima se govorilo su: Afera Crveni križ, afera Elan, afera Petek, afera Sigma, afera Ljubljanska banka, afera pedijatrijska klinika, afera Sistemska tehnika, afera SIB, afera Orion, afera Zbiljski gaj, afera stečajne mase itd.

Na sjednici je zabilježeno i nekoliko "niskih udaraca" među zastupnicima vlade i oporbe, u kojima su neke afere (npr. "afera trgovina oružjem", "afera financiranje predizborne kampanje", "afera imenovanje školskih ravnatelja" i "afera kupovine terena za vikendice") sa načelne spuštene na sasvim osobnu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙