FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TJEDNA NAJAVA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 31. SVIBNJA DO 6. LIPNJA

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zatjedan od 31. svibnja do 6. lipnja.
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za tjedan od 31. svibnja do 6. lipnja.

PONEDJELJAK, 31. svibnja

------------------------

PODGORICA - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nastavlja u ponedjeljak prvi službeni posjet Crnoj Gori. Žužulovi sugovornici u Podgorici bit će crnogorski predsjednik Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. Na dnevnom redu bit će rasprava o unapređivanju bilateralnih odnosa, gospodarskih odnosa, stanje u regiji, položaj manjina, europsko-atlantske integracije.

TIRANA - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Albaniji, gdje će se sastati s albanskom kolegicom Ermelindom Meksi te s ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem.

SARAJEVO/BANJA LUKA - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte doputovat će u trodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Boravit će u Sarajevu i Banja Luci, a najavljen je i posjet Srebrenici. Del Ponte će se sastati s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u toj zemlji. U Banjoj Luci je predviđen sastanak s predsjednikom RS Draganom Čavićem, prmijerom Draganom Mikerevićem i predsjednikom parlamenta Draganom Kalinićem te ministrima unutarnjih poslova, obrane i pravde.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u ponedjeljak popodne na izvanrednoj će sjednici na zahtjev oporbe ponovo raspravljati o temi političkog klijentelizma i korupcije. Prije dva tjedna sazvano zasjedanje na tu temu oporba je bojkotirala zbog ograničavanja vremena predviđenog za raspravu. Opozicija najavljuje nova otkrića u vezi s nekim aferama u sudstvu i poduzećima u državnom vlasništvu, a stranke na vlasti ocjenjuju da je riječ o "skupljanju bodova" pred izbore za članove Europskog parlamenta (13. lipnja) i jesenske redovne parlamentarne izbore.

MOSTAR -Županijski hercegovačko-neretvanski sud je za ponedjeljak najavio nastavak suđenja Mariu Matiću, kojeg optužnica tereti za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Konjicu u proljeće 1993. godine. Ovo je suđenje, uz odobrenje Haaškog suda, počelo u Županijskom sudu u Mostaru 17. svibnja ove godine kada je saslušano više svjedoka optužbe. Županijski sud u Mostaru najavio je u nastavku suđenja saslušanje novih svjedoka te sudskog vještaka. Suđenje Matiću je jedno od 15 suđenja za ratne zločine koliko je do kraja ove godine najavio da će ih završiti Županijski sud u Mostaru, uz odobrenje Haaškog suda.

SOFIJA - Posjet ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića.

WASHINGTON - Predsjednik George W. Bush govori na Nacionalnom groblju u Arlingtonu u povodu Dana sjećanja na pale u ratu.

WASHINGTON - Zamjenik državnog tajnika Richard Armitage putuje u Bruxelles gdje će razgovarati o pripremama za summit NATO-a u Istanbulu i susresti se s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i obranu Javierom Solanom. (do 2. lipnja)

UTORAK, 1. lipnja

-----------------

ZAGREB - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer boravi u utorak u posjetu Hrvatskoj, gdje će se sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

ZAGREB - Predstavljanje nove procedure za podnositelje zahtjeva za vizu Sjedinjenih Država u američkom veleposlanstvu.

LJUBLJANA - Posjet europskog povjerenika za proširenje Guentera Verheugena, tijekom kojega će mu slovenski predsjendik Janez Drnovšek predati visoko državno odlikovanje.

MADRID - Posjet sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

WASHINGTON - Američki državni tajnik Colin Powell sastat će se s gruzijskom ministricom vanjskih poslova Salome Zurabišvili.

OSLO - Norveška zabranjuje pušenje na javnim mjestima

SRIJEDA, 2. lipnja

------------------

DUBROVNIK - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer u boravi Dubrovniku na Danima hrvatske diplomacije.

SARAJEVO - Hrvatsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini i ove će godine od 2. do 18. lipnja organizirati manifestaciju pod nazivom "Dani hrvatske kulture u BiH", kojoj je cilj predstaviti tradicionalna i suvremena umjetnička postignuća. Sarajevska publika imat će prigodu vidjeti i čuti nastup dalmatinskih klapa, nastup zagrebačkog kazališta "Žar ptica" s predstavom "Vilinske svirale" te Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Na programu su i Gotovčeva opera "Ero s onoga svijeta" u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva i Matice hrvatske iz Mostara kao i multimedijalna izložba "Izazov kravate" te predstavljanje knjige "Slavonski tekst hrvatske književnosti".

WASHINGTON - Australski premijer John Howard dolazi u posjet SAD-u. Nakon toga će posjetiti još Veliku Britaniju i Francusku.

ČETVRTAK, 3. lipnja

-------------------

RIJEKA - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte boravkom u Rijeci započinje dvodnevni posjet Hrvatskoj. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je u subotu da se teme za radne razgovore i sam sadržaj posjeta još se dogovaraju. "Sigurno je da će jedna od tema razgovora biti preuzimanje slučajeva s Haaškog suda", izjavila je ministrica pravosuđa. Rekla je kako se još točno ne zna o kojim je slučajevima riječ, a pretpostavlja da se radi o generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu.

LJUBLJANA - U svom prvom službenom posjetu Sloveniji na poziv Dimitrija Rupela boravit će ministar vanjskih poslova SCG-a Vuk Drašković. Teme razgovora bit će bilateralni odnosi i euroatlantske integracije. Drašković je prošlog tjedna, boraveći u Sloveniji na sastancima Jadransko-jonske i Srednjeeuropske inicijative, Sloveniju istaknuo kao uzor SCG-u u približavanju EU-u.

MOSKVA - Posjet srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

BEJRUT - Izvanredni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush se u Bijeloj kući sastaje s australskim premijerom Johnom Howardom.

PETAK, 4. lipnja

----------------

ZAGREB - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dolazi u Zagreb.

BRUXELLES - Državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije te predstavnici Europske komisije razgovarat će u Bruxellesu o pitanju ribolovno-ekološke zone u Jadranu, koju je prošle godine proglasio Hrvatski sabor, a čija bi primjena trebala stupiti na snagu u listopadu ove godine.

WACHAU (Austrija) - Na europskom forumu Wachau 2004. koji će se ove godine održati 4., 5. i 6. lipnja uz austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela i austrijsku ministricu vanjskih poslova Benitu Ferrero-Waldner, očekuju se i mnogi političari iz zemalja EU, posebice novih članica. Na tom međunarodnom skupu najavljen je dolazak i hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula i predsjednika saborskog Odbora za europske integracije Nevena Mimice.

RIM - Američki predsjednik George Bush doputovat će u Rim gdje će se sastati s talijanskim predsjednikom Carlom Aziegliom Ciampiem i premijerom Silviom Berlusconijem. Bush će u Rimu također razgovarati s papom Ivanom Pavlom II. što će biti njihov treći susret tijekom predsjednikova mandata.

SUBOTA, 5. lipnja

-----------------

TIRANA - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravi na dvodnevnom regionalnom skupu na kojem će sudjelovati i predstavnici Albanije, Makedonije, SCG i BiH.

BERN - Posjet pape Ivana Pavla Drugog.

LONDON - Australski premijer John Howard sastat će se sa svojim britanskim kolegom Tonyjem Blairom.

PARIZ - Predsjednik George W. Bush doputovat će u Pariz gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

NEDJELJA, 6. lipnja

-------------------

TIRANA - Drugi dan regionalnog skupa u Tirani na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Ivo Sanader.

FRANCUSKA - Šezdeseta obljetnica savezničkoga iskrcavanja u Normandiji na kojoj će sudjelovati 17 predsjednika država ili vlada, među ostalima i američki predsjednik George W. Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙