FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NADBISKUP BOZANIĆ PREDVODIO MISU NA DUHOVE U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

ZAGREB, 30. svibnja 2004. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kadrinal JosipBozanić predvodio je danas na svetkovinu Duhova ili Pedesetnice,svečanu euharistiju u zagrebačkoj katedrali, uz sudjelovanje 20-taksvećenika.
ZAGREB, 30. svibnja 2004. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kadrinal Josip Bozanić predvodio je danas na svetkovinu Duhova ili Pedesetnice, svečanu euharistiju u zagrebačkoj katedrali, uz sudjelovanje 20-tak svećenika.

Kardinal Bozanić pozvao je vjernike, a u ozračju današnjega velikog blagdana, da osjete snagu koju su osjetili apostoli, odnosno obećanje koje im je dao Krist na današnju svetkovinu.

"Apostoli su po tom obećanju ohrabreni, te su počeli otvoreno navještati Krista uskrsloga, propovijedali o grijehu, potrebi obraćenja i opasnostima u koje čovjek upada kad odbija Božje spasenje", naglasio je kardinal Bozanić.

Pozvao je i današnje vjernike na hrabrost, rekavši kako se kršćani danas iz straha povlače u katakombe, mireći se sa sudbinom života u skrovitosti.

"Nisu danas brojni oni koji osjećaju dužnost navještenja radosne vijesti Božje! Rijetki su kršćani koji imaju hrabrost podići glas protiv nemorala, nerada, površnosti i općeg nereda u društvu", kazao je zagrebački nadbiskup, dodavši da se "prepuštamo i često prilagođavamo društvenom zlu, umjesto da se obratimo Kristovoj novosti".

"Ovo dovoljno jasno govori kako smo se udaljili od Duhova. Ako nismo hrabri u vjeri, znači da smo siromašni Duhom Svetim, odnosno vjerom u Krista",naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Podsjećajući na apostole, koji su bili prvi svjedoci uskrsloga Krista, kardinal je poručio da "mi danas uskrsloga Krista ne vidimo, ali moramo moći vidjeti obitelj koja moli, radi, oprašta, pomaže bližnjemu i živi za druge. Uskrsli Krist potiče nas na svjedočenje evanđelja, a svjedočiti znači učiniti znakovima vidljivim ono što je nevidljivo", posebice je naglasio kardinal Bozanić.

Osvrnuo se i na prošlotjedu središnju proslavu Srednjoeuropskog katoličkog dana, u nacionalnom austrijskom Marijanskom svetištu Mariazellu, na kojem je sudjelovalo više od 100 tisuća hodočasnika iz osam srednjoeuropskih država, među kojima oko 10 tisuća iz Hrvatske.

Zagrebački nadiskup vjernicima je počitao pismo koje su biskupi srednje Europe, upoznati s problemima današnje Europe, poslali europskim kršćanima, potičući ih na vjernost Kristu.

Hodočašće naroda u Mariazellu koje je održano pod motom "Krist, nada Europe" i "Marija je u našem središtu", trebalo bi potaknuti europske, među kojima i hrvatske kršćane, da budu sugraditelji zajedničke europske kuće po mjeri evanđelja.

Poruka također donosi nekoliko najvažnijih smjernica za kršćansku budućnost Europe, među kojima biskupi poručuju da ljudima treba pokazivati Krista, poučavati moliti i produbljivati vjersko znanje, pokazivati kršćanske simbole i provoditi obrede koji imaju svoje mjesto u privatnom i javnom životu kršćana.

Na posebnom mjestu biskupi srednjoeuropskih država stavili su očuvanje kulture "neradne nedjelje", podsjetivši da je za kršćane nedjelja sveta, dan slavljenja pred Bogom i dan okupljanja obitelji.

Biskupi su posebice upozorili na zaštitu ljudskog života, od rođenja do smrti. Naglasili su pri tom da je mali broj rođene djece u srednjoeuropskim zemljama jedan od najvećih europskih problema.

Zauzeli su se i za promicanje solidarnosti u Europi i u svijetu, te upozorili na zajednički hod kršćana srednjoeuropskih zemalja i na ekumenizam, ne samo u Europi, nego i u svijetu.

Kardinal Bozanić na kraju misnog slavlja pozvao je vjernike Zagrebačke nadbiskupije na sutrašnju proslavu zaštitnice Grada Zagreba, Majke Božje Kamenitih vrata.

Proslava će početi euharistijom u zagrebačkoj katedrali, u 19 sati, te se nastaviti procesijom do Trga sv. Marka. U procesiji će biti nošena slika Majke Božje Kamenitih vrata. Euharistijsko slavlje će predvoditi milanski nadbiskup, kardinal Dionigi Tettamanzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙