FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA PROSLAVI BLAGDANA MAJKE BOŽJE OD KAMENITIH VRATA I KARDINAL DIONIGI TETTAMANZI

ZAGREB,30. svibnja(Hina) - Zagrepčani sutra slave blagdan Majke Božjeod Kamenitih vrata, zaštitnice grada, i Dan grada Zagreba.
ZAGREB,30. svibnja(Hina) - Zagrepčani sutra slave blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, i Dan grada Zagreba.

Proslava zaštitinice grada, Gospe zagrebačke, počet će navečer u 19 sati svečanom euharistijom u katedrali.

Misno slavlje predvodit će milanski nadbiskup, kardinal Dionigi Tettamanzi, zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem nadbiskupom Franciscom Javierom Lozanom, pomoćnim zagrebačkim biskupima Josipom Mrzljakom i Vladom Košićem te zagrebačkim svećenicima.

Propovijed kardinala Tettamanzija, koji uživa veliki ugled i utjecaj među kardinalima Katoličke crkve, bit će simultano prevođena na hrvatski jezik.

Nakon mise krenut će procesija prema Kamanitim vratima, gdje će slika Majke Božje od Kamenitih vrata biti vraćena na njeno stalno mjesto.

Kardinala Tettamanzija (1934.) papa Ivan Pavao II. imenovao je 11. srpnja 2002. milanskim nadbiskupom, najveće europske dijaceze s gotovo pet milijuna katolika.

U 20. stoljeću dva milanska nadbiskupa birana su za papu - godine 1922. Achille Ratti (Pio XI.) i godine 1963. Giovanni Battista Montini (Pavao VI.).

Kardinal Tettamanzi, koji je u milanskoj nadbiskupiji naslijedio kardinala Carla Maria Martinija, jedan je od najpoznatijih katoličkih teologa, priznati stručnjak za područje bioetike, obiteljskoga i spolnog morala te za društvena pitanja.

Napisao je više djela, među kojima, "Nova kršćanska bioetika" i "Bioetički rječnik". Knjige "Kršćanstvo i globalizacija" te "Veliki Napasnik" prevedeni su mu na hrvatski jezik.

Za vrijeme đenovskoga skupa G8, godine 2001., kardinal Tettamanzi, tadašnji đenovski nadbiskup došao je u središte pozornosti zbog simpatija izraženih spram kritičara globalizacije.

U knjizi "Kršćanstvo i globalizacija" Tettamanzi ističe kako globalizacija "s jedne strane zbližuje osobe i narode, a s druge pak mnoge isključuje, stvarajući neku vrstu novog apartheida".

"Čovjek nije radi globalizacije, nego je globalizacija radi čovjeka. Neka, dakle, svima bude jasno: nismo protiv globalizacije, jer je ona nezaustavljiv povijesni proces. Ponavljamo: mi smo za čovječnu i očovječujuću globalizaciju", ističe u knjizi kardinal Tettamanzi.

Milanski nadbiskup, kardinal Tettamanzi je u povodu dolaska u Zagreb dao intervju najnovijem broju "Glasa koncila", odgovarajući na pitanja o proširenju Europske unije, o pojavi "divljeg kapitalizma" u Hrvatskoj, ugroženosti nedjelje kao dana Gospodnjeg, dana odmora i obiteljskog zajedništva, o kloniranju čovjeka i td.

Majka Božja od Kamenitih vrata postala je 31. svibnja 1991. zaštitnicom grada Zagreba. Tadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, u povodu 260. obljetnice štovanja Gospe zagrebačke dao joj je naslov "zaštitnice, čuvarice i vratarice hrvatske metropole".

Prema povijesnim izvorima, nakon požara koji su harali Gričem i Kaptolom, u noći između 30. i 31. svibnja 1731., u pepelu je pronađena posve neoštećena slika Majke Božje od Kamanitih vrata, koja se od tada štuje među pukom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙