FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR POD PRITISKOM CIJENA NAFTE

LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina) - Tečaj američke valute na deviznim jetržištima zabilježio najnižu razinu u zadnjim osam tjedana prema eurute u zadnja tri tjedna prema jenu, uslijed zabrinutosti da bi visokecijene nafte mogle naškoditi američkom gospodarstvu i odgoditiočekivano povećanje kamatnih stopa.
LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina) - Tečaj američke valute na deviznim je tržištima zabilježio najnižu razinu u zadnjim osam tjedana prema euru te u zadnja tri tjedna prema jenu, uslijed zabrinutosti da bi visoke cijene nafte mogle naškoditi američkom gospodarstvu i odgoditi očekivano povećanje kamatnih stopa.

U takvim je okolnostima dolar oslabio nešto više od dva posto prema euru, koji iznosi 1,2222 dolara. Oslabio je i 1,9 posto prema jenu, na 110,2 jena.

Dobicima prema američkoj valuti predvodili su jen i valute zemalja s višim kamatnim stopama, poput britanske funte. Naime, valute zemalja koje imaju niske kamatne stope poput dolara sada su na udaru budući bi rastuće cijene nafte usporile gospodarski rast dramatičnije nego u zemljama s višim kamatnim stopama

Ulagači su pokušavali procijeniti hoće li visoke cijene nafte naškoditi izgledima za rast američkog gospodarstva i spriječiti američku središnju banku Fed da podigne kamatne stope, na najnižim razinama u zadnjih 46 godina, u visini jedan posto. "Tržište je već uračunalo u cijene povećanje kamatnih stopa u SAD-u u lipnju, no nitko ne zna hoće li središnja banka stvarno djelovati", kazao je Katsunori Kitakura iz Chuo Mitsui Trust and Banking u Tokiju.

Cijene sirove nafte ranije ovoga su mjeseca dosegnule rekordno visoke razine, a naftom se nastavlja trgovati po cijeni iznad 40 dolara. Ali, analitičari ističu da su visoke cijene nafte samo izgovor za prodaje dolara. "Raspoloženje prema dolaru je neprijateljsko, no ne bi se smjeli dati zavesti", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u Societe Generale u Parizu. "Visoke cijene nafte smatraju se kočnicom američkom gospodarstvu i blagom prijetnjom njezinom oporavku, no više je to izgovor nego stvarna prijetnja". Sjedinjene Države najveći su svjetski uvoznik nafte, no analitičari kažu da će ostala velika svjetska gospodarstva poput Japana i eurozone također biti pogođena u okruženju rastućih troškova goriva.

Osim toga, i sukobi u Iraku pogađaju američku valutu. "Ne smanjuju vjerojatnost podizanja kamatnih stopa u SAD-u samo visoke cijene nafte, već su one povezane s tenzijama u Iraku i američkim političkim rizikom u širem smislu", kazala je Mary Davies, analitičarka u Credit Suisse First Bostonu.

Nervoza na tržištu raste pred objavu podatka o američkoj zaposlenosti u svibnju, najavljenu za idući tjedan, kada će se vidjeti hoće li on poduprijeti očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope u lipnju. Globalno gospodarstvo u samom je središtu pozornosti u odsustvu špekulativnih tijekova, često ključnih pokretača na valutnim tržištima. "Tržište je zabrinuto glede snage globalnog gospodarstva i visokih cijena nafte", kazao je Jesper Dannesboe, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Tečaj eura profitirao je prošloga tjedna i od pokazatelja o blagom porastu očekivanja njemačkih kompanija tamošnjeg instituta za gospodarska istraživanja Ifo, dok je indeks poslovne optimističnosti bio u skladu s očekivanjima tržišta. Pomogla mu je i vijest o snažnijem od očekivanja rastu osobne potrošnje Francuza u travnju, u visini 1,5 posto, potičući nade u održivi oporavak tog drugog po veličini gospodarstva eurozone. "Euro i švicarski franak, koji obične ne slijede trendove rasta, ostvaruju koristi od prodaja dolara. Ifo je također bio od koristi", kazala je Gjorstrup.

S druge strane, japanska valuta gotovo se i nije mijenjala prema jedinstvenoj europskoj, ostavši na 134,6 jena za euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙