FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUZ PACE POBJEDNIK ACI CUPA (ŠIRA VERZIJA)

SPLIT, 29. svibnja (Hina) - Pobjedom francuskog jedriličara BertrandaPacea u Splitu je završen 18. ACI HTmobile Cup, natjecanje udvobojskom jedrenju iz prestižne serije regata Swedish Match.
SPLIT, 29. svibnja (Hina) - Pobjedom francuskog jedriličara Bertranda Pacea u Splitu je završen 18. ACI HTmobile Cup, natjecanje u dvobojskom jedrenju iz prestižne serije regata Swedish Match.

Pace je u velikom finalu sa 3:0 svladao četverostrukog pobjednika i vodećeg u poretku Swedish Matcha Australca Petera Gilmoura, postigavši u svom trećem finalu prvu pobjedu na ACI Cupovima. Francuz je tijekom pet dana jedrenja u Splitu pokazao zavidnu formu i vještinu, imao je najveći broj pobjeda u kvalifikacijskim plovovima, dok je u polufinalu i finalu zabilježio šest pobjeda i nijedan poraz.

Nedostatak vjetra mučio je organizatore i zadnjega dana, program je poprilično kasnio, a kada se oko 15 sati pojavio vjetar jačine od 8 do 10 čvorova, Pace i Holmberg su konačno na ACI brodovima Jeanneau One Designe 35 pokazali da su s pravom smatrani favoritima i prije početka natjecanja. Gilmour je u sva tri finalna jedrenja morao priznati nadmoć Paceu, kome su bolje odgovarali uvjeti sa slabijim vjetrom i skraćenim regatnim poljem ispod Sustipana. Iako je, već po tradiciji, Pace dobio kaznene okrete, taktički je nadmudrio australskog znalca Gilmoura, kome daleko više odgovara jači vjetar i duže polje. U dvoboju za treće mjesto Šveđanin Magnus Holmberg je sa 2:0 svladao Danca Jes Gram Hansena.

Tradicionalno, pobjednika su na gatu splitske marine dočekali šampanjac, direktor utrke Emil Tomašević i brojni ljubitelji jedrenja, dok je, zbog hladnoće mora, izostalo bacanje kormilara u vodu.

Uz besprijekornu organizaciju i pohvale od strane čelnika Swedish Matcha, 18. ACI Cup će se pamtiti i po nastupima dvije hrvatske posade - olimpijca Mate Arapova sa tri pobjede, uključujući i onu nad Gilmourom, te Frane Brate koji je natjecanje završio sa dva trijumfa.

U sklopu ACI HTmobile Cupa prije početka finala održana je i All Stars regata poznatih i novinara na kojoj je slavio brod za čijim je kormilom bio Mate Arapov, a u posadi hrvatski bob-reprezentativac Ivan Šola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙