FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U INDIJI PROSLAVLJENA GODIŠNJICA OSVAJANJA MOUNT EVERESTA

NEW DELHI, 29. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Stanovnici Darjeelinga,planinskoga gradića na istoku Indije u subotu su proslavili godišnjicuosvajanja Everesta, 8.848 m visokoga najvišega vrha svijeta.
NEW DELHI, 29. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Stanovnici Darjeelinga, planinskoga gradića na istoku Indije u subotu su proslavili godišnjicu osvajanja Everesta, 8.848 m visokoga najvišega vrha svijeta.

U Darjeelingu u indijskoj državi Zapadnome Bengalu veći dio života, sve do smrti 1986., živio je nepalski Šerpa Tenzing Norgay.

Norgay i Novozelanđanin Edmund Hillary 29. svibnja 1953. postali su prvi ljudi koji su se popeli na sam vrh, poznat i kao Čomolungma. Odonda je taj pothvat ponovilo više od 1200 alpinista iz 63 zemalja.

U subotu je proslavljena 51. godišnjica Norgayeva i Hillaryjeva uspjeha. Nekoliko alpinista i mnogo vodiča Šerpa predvodili su slikovitu proslavu u Darjeelingu, objavila je agencija UNI.

Jedan od sudionika bio je i Nawang Gombu, prva osoba koja se na Mount Everest popela dvaput. Gombu, rođak Šerpe Norgaya, razvio je zastavu koja je bila na vrhu svijeta prije 51 godine.

Proslava je završena u Institutu za himalajsko gorje u kojemu je Šerpa Norgay do smrti bio savjetnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙