FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LJETNA AUKCIJA "KONTURE" U "MIMARI"

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Na ljetnoj prodaji aukcijske kuće"Konture" u Muzeju "Mimari" u Zagrebu 20. lipnja bit će ponuđeno oko180 djela moderne i suvremene umjetnosti, oko 160 ulja, grafika icrteža te 20 plastika-skulptura i reljefa, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Na ljetnoj prodaji aukcijske kuće "Konture" u Muzeju "Mimari" u Zagrebu 20. lipnja bit će ponuđeno oko 180 djela moderne i suvremene umjetnosti, oko 160 ulja, grafika i crteža te 20 plastika-skulptura i reljefa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor "Konture" Zdravko Mihočinec izvijestio je da će na aukciji biti ponuđeno 17 djela koja su na popisu kulturnih dobara, od kojih je 12 s prošle proljetne aukcije, a u razdoblju do zaključenja ove aukcije pojavilo se još pet takvih djela.

Riječ je o sadrenoj "Bisti žene" i medalji "Slet sokolstva na Jadranu iz 1931." Ivana Meštrovića, brončanoj medalji "Gonič kroti bika" Roberta Frangeša Mihanovića, patiniranoj sadri "Kopač" Roberta Jeana Mihanovića, akvarelu "Ulaz u stari grad" Slave Raškaj, "Lovište -Pelješac" Branka Šenoe te pet minijatura i baroknoj pastorali flamanskog majstora Gaetana de Rose.

"Kontura" je ponudila i reprezentativni "Portret žene" Vladimira Becića, "Akt" Ive Režeka, dva pejzaža Mencija Clementa Crnčića, tri ulja Naste Rojc, četiri krajolika spomenutog Branka Šenoe, portrete Nevenke Đorđević i Omera Mujadžića te figuralnu kompoziciju Marijana Detonija iz 1940.

Na upit zašto za novih pet djela zaštićenih kao kulturno dobro nisu uspjeli dobiti dozvolu za prodaju, Mihočinec je odgovorio kako su na vrijeme izvijestili sve adrese koje odlučuju o prodaji zaštićenih umjetnina, ali da do tiskanja kataloga aukcije nisu dobili odgovor od Ministarstva kulture.

Drže da u tome ne vide ništa prijeporno jer su se obratili za to ovlaštenim osobama, napomenuvši kako je to u svijetu uobičajena praksa.

Među ponuđenim djelima su radovi F. Kulmera, V. Svečnjaka, Z. Price, O. Glihe, Tonke Petrić, a od suvremenika Z.Vrkljana, V. Kuliša, Z. Novaka, Đ. Pulitike, Ž. Lapuha i drugih.

Na aukciji su osobito zanimljivi kostimografski nacrti Otona Ivekovića, Antuna Jiroušeka i ruskog kostimografa Vladimira Ivanoviča Žderinskog, rađeni za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u početku 20. stoljeća.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙