FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRAIZVEDBA KOMEDIJE "LA VACCARIA" RIJEČKE TALIJANSKE DRAME 3. LIPNJA

RIJEKA,27. svibnja(Hina) - Praizvedba komedije Angela Beolca Ruzantea"La Vaccaria" koju će Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca prikazati3. lipnja najavljena je danas na konferenciji za novinare u riječkomHNK kao posljednja premijera Talijanske drame u ovoj godini.
RIJEKA,27. svibnja(Hina) - Praizvedba komedije Angela Beolca Ruzantea "La Vaccaria" koju će Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca prikazati 3. lipnja najavljena je danas na konferenciji za novinare u riječkom HNK kao posljednja premijera Talijanske drame u ovoj godini.

Redatelj predstave je Ginafranco de Bosio, jedan od najpoznatijih talijanskih redatelja. Uz brojne druge autore, do sada je izučavao i postavio sva Ruzanteova djela. Predsjednik je Znanstvenog komiteta Međunarodnog instituta za operu i poeziju pri UNESCO-u, a kao predavač režije radi na dva fakulteta i školi u Milanu.

Ruzanteova "La Vaccaria" praizvedena je 1533., a na sceni se ponovno našla tek 2002. kada ju je postavio Bosio. U središtu radnje je zaljubljeni mladić koji mora doći do novca kako bi mogao uživati u dražima lijepe Fiorinette, obećane onom koji ponudi više. Pomažu mu njegovi sluge koji u predstavu unose dinamiku naglašenu karakterističnim Ruzanteovim jezikom "pavano" (jezik posluge), dok ostali govore toskanskim dijalektom. U predstavi se farsa, uz pjesmu i ples, često izmjenjuje s dramom.

Predstavu su najavili intendantica Mani Gotovac, voditeljica propagande Kazališta Loredana Gašparović, glumci te redatelj Bosio.

Bosio je istaknuo da je aktualnost Ruzanteova posljednjeg napisanog djela razvidna u postavljanju žene i novca u središte zbivanja i okrutnosti materijalističkog okruženja. "U Ruzanteovu djelu žena dominira prirodnom energijom, novac je mjerilo uspjeha, a inteligencija i prijevara jedini spas za seljake", kazao je Bosio.

U predstavi uz glumce Talijanske drame nastupaju i gosti iz milanskog Piccolo Teatra. Glume: Alida Delcaro, Simone Toni, Giulio Marini, Andrea Blagojević, Francesco Vitale, Marcellina Ruocco, Mirko Soldano, Denis Brižić, Salvatore Espozito, Leonora Surian, Galiano Pahor, Rosanna Bubola, Lucio Slama i Anton Plešić.

Nakon 10 godina u predstavi Talijanske drame ponovno će, u ulozi bilježnika, nastupiti prvak Hrvatske drame riječkog HNK Galiano Pahor.

Riječko uprizorenje predstave "La Vaccaria" sudjelovat će na festivalu "Estate Teatrale Veronese" u Veroni te gostovati u Piccolo Teatru u Milanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙