FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI PSIHOLOZI ZABRINUTI ZBOG UTJECAJA MOBILNE TELEFONIJE NA MLADE

LJUBLJANA,26. svibnja(Hina) - Slovenci su prošle godine na slanjeSMS-poruka preko mobilnih telefona potrošili 30 milijuna eura, abudući da je uglavnom riječ o mladoj populaciji psiholozi tu pojavupočinju tretirati kao rezultat društvene krize i izraz otuđenosti.
LJUBLJANA,26. svibnja(Hina) - Slovenci su prošle godine na slanje SMS-poruka preko mobilnih telefona potrošili 30 milijuna eura, a budući da je uglavnom riječ o mladoj populaciji psiholozi tu pojavu počinju tretirati kao rezultat društvene krize i izraz otuđenosti.

"Prekomjerna uporaba mobilnih telefona dokaz je da je naše društvo u velikim problemima kad je riječ o međusobnim odnosima", izjavio je za ljubljanski list "Dnevnik" dr. Peter Paper, profesor kliničke psihologije.

On tvrdi da djeca prekomjernim slanjem SMS poruka pokušavaju izbjeći napetosti i frustracije s kojima se susreću u realnom svijetu, ali da takvo bježanje u ovisnost o tehničkim pomagalima djeluje protiv formiranja ličnosti s unutarnjim balansom, kontrolom i samopoštovanjem.

Manija slanja SMS poruka ne šteti samo roditeljskom džepu nego i kvari jezični osjećaj, kaže nastavnica slovenskog jezika Eli Gliha. Pojasnila je da kratkoća poruka, trend fonetizacije i tuđice kvare pismenost mladih generacija, a školska psihologinja Mojca Vidmar dodaje "SMS-komuniciranje proizvest će nepismene generacije".

Oba slovenska operatera mobilne telefonije priznaju da imaju mnogo problema s roditeljima čija djeca probijaju obiteljske proračune nepredviđeno visokim troškovima telefoniranja i slanja SMS-poruka, ali podatke ne žele iznijeti zbog zaštite osobnih podataka. U slučajevima kad dođe do duga koji je za roditelje težak omogućuju im i otplatu na rate. Po podacima državne agencije za telekomunikacije 84 od 100 Slovenaca ima mobilni telefon, ali ne raspolažu podatkom koliko je među njima pripadnika generacije od 5 do 19 godina koja je najizloženija opasnosti "mobitel" ovisnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙