FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA ĆE ZA DATUM POČETKA PREGOVORA IPAK ČEKATI DO STUDENOG?

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Premda je predsjednik hrvatske vladeIvo Sanader na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu posvećenojeuropskim integracijama izrazio uvjerenje da će Hrvatska u lipnjupostati kandidat za članstvo u Europskoj uniji i dobiti datum započetak pregovora o pristupanju, učesnici skupa iz zapadne Europeocjenjuju da bi Hrvatska ipak mogla čekati do formiranja nove Europskekomisije u
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Premda je predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu posvećenoj europskim integracijama izrazio uvjerenje da će Hrvatska u lipnju postati kandidat za članstvo u Europskoj uniji i dobiti datum za početak pregovora o pristupanju, učesnici skupa iz zapadne Europe ocjenjuju da bi Hrvatska ipak mogla čekati do formiranja nove Europske komisije u studenoom, izvješćuje agencija Reuters iz Zagreba.

Hrvatska će prema očekivanjima na summitu Europske unije u lipnju dobiti status kandidata no i dalje nije sigurno da će joj biti određen i datum za početak pregovora o pristupanju, piše agencija.

Richard Priebe, dužnosnik Komisije za vanjske odnose izjavio je da Hrvatska mora riješiti spor u vezi odluke o uspostavi ribolovno-ekološke zone na Jadranu koju je hrvatski parlament donio prošle godine unatoč protivljenju Italije i Slovenije, piše Reuters. "Nije dobro imati otvorena pitanja sa susjedima koji su članovi EU-a. To se mora žurno riješiti", rekao je Priebe, prenosi agencija.

Wim Van Meurs iz muenchenskog centra za politička istraživanja Reutersu je rekao da je uvjeren da će Hrvatska u lipnju dobiti status kandidata. "No priključivanje EU-u proceduralno je pitanje i EU je skloniji tome pristupati korak po korak... Stoga ne mislim da će Hrvatska dobiti datum za početak pregovora prije formiranja nove Europske komisije u studenom", rekao je Van Meurs agenciji.

Reuters piše da većina analitičara vjeruje da bi se Hrvatska EU-u mogla priključiti 2009. godine iako Zagreb izražava nadu da bi mogao sustići Bugarsku i Rumunjsku koje bi Uniji trebale pristupiti 2007. godine.

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader smatra da bi Hrvatska pregovore mogla zaključiti za dvije i pol godine, te da će Hrvatska biti spremna 2007. godine nakon čega će odluka o pristupanju Hrvatske ovisiti o EU-u, prenosi Reuters.

Sanaderova stranka HDZ "bila je tvrdolinijaška nacionalistička stranka koju je Zapad devedesetih godina izbjegavao no ona se reformirala u posljednje dvije godine", nastavlja agencija. Sanaderov kabinet, koji je dužnost preuzeo u prosincu, impresionirao je zapadne diplomate svojim odnosom prema reformama i suradnjom sa susjedima na Balkanu, no istovremeno je u Hrvatskoj kritiziran radi toga što nije iznio jasnu gospodarsku politiku, napominje se u vijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙