FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SA SJEDNICE VLADE

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE

HINA - Financijski servis

Zatezne kamate obračunavat će se jednostavnim kamatnim računima i zatezne se kamate neće pripisivati glavnici, prijedlog je s kojim Vlada ide pred Hrvatski sabor.

Vlada je danas u hitnu proceduru Saboru poslala zakonski prijedlog o kamatama kojim otklanja svaku mogućnost različitog tumačenja u obračunu zateznih kamata.

Visinu stope zatezne kamate propisivala bi Vlada, a na preporuku posebnog stručnog tijela - Odbora za utvrđivanje kamatnih stopa.

U Odboru bi bili predstavnici Ministarstva financija, središnje banke, financijskih institucija i potrošača, a možda i znanosti.

To tijelo Vladi bi predlagalo i najvišu stopu ugovorne kamate koje obračunava i naplaćuje vjerovnik za novčane obveze.

Vlada, naime, upozorava da su neki vjerovnici ugovarali kamatne stope i po jedan posto dnevno, te da ne postoji sudska praksa u presudama za tzv. lihvarske kamate.

Visinu zatezne kamate, ugovorne kamate, te kamate na više plaćene javne prihode, Vlada bi odredila u roku mjesec dana od dana stupanja zakona na snagu.

Mnogi su bili svjesni problema s kamatama, ali nisu imali hrabrosti to riješiti, a obračun kamata na način da se kamata pripisivala glavnici doveo je do niza ljudskih i poslovnih tragedija, kazao je ministar financija Šuker.

Ministrica pravosuđa Škare Ožbolt izvijestila je pak da je u postupku trenutno oko 123 tisuće ovršnih predmeta.

Vlada je danas odredila zakonski okvir za transplantaciju organa, predloživši da se organi s umrle osobe mogu uzeti, osim ako se ta osoba unaprijed, za života i pisano nije suprotstavila darivanju organa.

S mogućnostima da se usprotive darivanju organa, pacijente bi upoznavao izabrani liječnik u primarnoj praksi, a njegova bi obveza bila i omogućiti pacijentima da se o tome pisano izjasne.

Kako će izgledati obrazac za pisanu izjavu propisat će ministar zdravstva, a resorno Ministarstvo vodit će posebne liste nedarovatelja.

Ministarstvo zdravstva koordinirat će poslove oko transplantacije, a vodit će i informacijski sustav, organizirati prijevoz organa i sl.

Službenicima koji nakon promjene ustrojstva državnih tijela ne budu raspoređeni, otkazat će se državna služba uz otkazni rok kako to propisuje Zakon o radu, takvo rješenje predviđeno je kroz izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima što su danas dobile Vladinu potporu.

Vlada naime, traži da se ukine institut raspolaganja državnih službenika tvrdeći da se pokazao nesvrsishodnim i da je službenicima davao male izglede da nađu odgovarajući posao.

Vlada je prihvatila plan poslovanja Hrvatske lutrije koja ove godine planira uprihodovati 447 milijuna kuna, te ostvariti bruto dobit od 80 milijuna kuna, što bi bilo 53 posto više nego prošle godine.

U korist proračuna Lutrija bi ove godine uplatila 241 milijun kuna, ili gotovo 30 posto više nego prošle godine, najavila je direktorica Lutrije Vesna Bakran.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić preporučila je svima koji mogu legalizirati svoje izgrađene građevine da to učine do kraja godine, jer će u suprotnom morati platiti dodatnu pristojbu.

Svi koji mogu legalizirati svoje objekte, a to ne učine do kraja godine, morat će nakon toga platiti jedan i pol puta veću komunalnu naknadu, istaknula je ministrica na današnjoj sjednici Vlade na kojoj su utvrđene izmjene Zakona o građenju.

Tim se izmjenama nastoje ukloniti nedostatci uočeni u proteklih pet mjeseci primjene novog Zakona o građenju.

Vlada predlaže smanjiti broj obveznih sadržaja glavnog projekta za obiteljske kuće i jednostavne građevine, kao i dokumentacije koja se prilaže zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole.

Unatoč nizu olakšica Vlada traži i zabranu izdavanja građevinske dozvole za bespravno izgrađene objekte koji se ne uklapaju u prostorni plan.

Predlaže i jednostavniji postupak prikupljanja potrebnih suglasnosti i potvrda.

Naime, nakon što preda uredan zahtjev za dobivanje građevinske dozvole investitor ne bi trebao sam prikupljati te suglasnosti i potvrde koje trebaju dati tijela državne uprave, već bi to bio posao općinskog ili gradskog tijela nadležnog za graditeljstvo.

Vlada je danas prihvatila i mjere za postupanje s otpadom u ovoj godini, a naglasak tih mjera je na razdvajanju i preradi otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙