FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA PREMIJERA SANADERA OPETOVALA DA JE NASLIJEDILA NESREĐENO STANJE U DRŽAVNIM FINANCIJAMA

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - VLADA PREMIJERA SANADERA OPETOVALADA JE NASLIJEDILA NESREĐENO STANJE U DRŽAVNIM FINANCIJAMA
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - VLADA PREMIJERA SANADERA OPETOVALA DA JE NASLIJEDILA NESREĐENO STANJE U DRŽAVNIM FINANCIJAMA

HINA - Financijski servis

Vlada premijera Ive Sanadera opetovala je danas da je naslijedila nesređeno stanje u državnim financijama, da je lanjski proračunski deficit umjesto 4,5 kako je tvrdila bivša Vlada iznosi čak 6,7 posto BDP-a.

Ukupni deficit dosegnuo je 12,8 milijardi kuna, naveo je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade u "Dvercima".

Premijer Ivo Sanader poručuje da iznošenje tih podataka nije prepucavanje dviju vlada.

To je otkrivanje istine. Ova je situacija kad moramo reći "car je gol", rekao je Sanader.

Maska s lica nije pala ovoj, nego prošloj Vladi, uzvratio je aktualni premijer bivšem premijeru Ivici Račanu reagirajući na njegovu jučerašnju izjavu da su "maske konačno pale" i da je "Sanader prestao biti umiveni Europejac". Sanader se upitao što je njegova Vlada trebala učiniti u sadašnjoj situaciji - sakriti nepovoljne podatke.

Sve da smo to i htjeli MMF ne bi skrivao te podatke, rekao je premijer poručivši da hrvatska javnost ima pravo znati pravo stanje stvari.

Ministar Šuker je ponovio da sadašnja Vlada otkriva niz neevidentiranih obveza koje ukupno iznose 3,5 miljardi kuna, što je podiglo deficit na 12,8 miljardi kuna.

U prva četiri mjeseca takvih je obveza plaćeno oko 2 miljarde kuna, naveo je Šuker.

Bivšoj je vlasti poručio da može pričati što hoće ali da aktualna Vlada svaki trošak može dokumentirati uplatnicom, da je plaćen u ovoj godini, a da u ovoj godini nije nastao.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang konstatirao je da sad postoji savršen birokratski uradak, no da postoji i drugi proračun - onaj ispod tepiha, a razlika između ta dva proračuna je 6,5 miljardi kuna.

Šuker je uvjeren da će se nizu problema riješiti uspostavom državne riznice i jednog računa za proračunske transakcije umjesto nekoliko stotina koliko ih je sada. Kao primjer je naveo da postoji 125 računa sudskih depozita i da je na njima stalno oko pola miljarde kuna.

Njihovim uključenjem u državni proračun, proračun bi se morao manje zaduživati, posebice pred isplatu mirovina, naveo je Šuker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙