FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"TERRA UNA" - ZAŠTITA RIJEKE UNE

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Međugranična manifestacija "TerraUna", kojoj je cilj predstaviti važnost očuvanja rijeke Une tepodručja uz tu rijeku kao bitna čimbenika u domaćoj i međunarodnojturističkoj ponudi, održat će se od 28. do 30. svibnja u Eko selu"Una" u Donjem Dobretinu kod Dvora.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Međugranična manifestacija "Terra Una", kojoj je cilj predstaviti važnost očuvanja rijeke Une te područja uz tu rijeku kao bitna čimbenika u domaćoj i međunarodnoj turističkoj ponudi, održat će se od 28. do 30. svibnja u Eko selu "Una" u Donjem Dobretinu kod Dvora.

U sklopu trodnevne manifestacije, u koju su uključeni gradovi i općine unskog porječja, gospodarstvenici i nevladine ekološke udruge iz Hrvatske i BiH, bit će predstavljeni projekti za zaštitu rijeke Une te turistička, kulturna i gospodarska ponuda tog područja. Bit će izvedeni i raznovrsni programi iz područja ekologije, športa i turizma, kao što su "rafting", brdske utrke i padobranski skokovi te odlazak do starog grada Gvozdanskog - prve kovnice novca u tom kraju i na Eko sajam.

Ta međugranična turističko-ekološka i športska manifestacija pod nazivom "Terra Una" organizira se pod pokroviteljstvom i u suradnji s gradovima i općinama unskog porječja, sponzora, donatora i ekoloških nevladinih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Očekuje se više stotina sudionika - predstavnika općina Dvora, Bosanskog Novog-Novog Grada, Bužima, Bosanske Krupe i Cazina te Privredne komore Unsko-sanske županije u Bihaću, županijske Turističke zajednice, čakovečkog Aviokluba, nevladinih udruga, gospodarstvenika i umjetnika iz Hrvatske i BiH te maratonaca iz više atletskih klubova.

Za sudionike je organiziran i "rafting" kroz najljepši dio kanjona rijeke Une, koji je nepristupačan za šetače. Ono što predstavlja rijeka Una u svjetskim razmjerima teško je opisati u nekoliko riječi. Od davnina se nastoji područje kojim teče Una proglasiti nacionalnim parkom i uvrstiti u svjetsku baštinu, kaže se u pozivu, koji je potpisao voditelj projekta Željko Utvić.

Svojim izvorom u Hrvatskoj, tokom kroz BiH, ponovnim utokom u Hrvatsku i ušćem u Savu unsko porječje obiluje prekrasnim krajolicima s narodima koji se Uni vesele od doba Rimljana, i koji su je zbog njezine ljepote nazvali jedna jedina - Una. Takva se zadržala do danas pa zašto je i mi ne bismo očuvali za naraštaje iza nas, ističe se u pozivu organizatora manifestacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙