FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PONEDJELJAK, 24. SVIBNJA

ZAGREB, 23. svibnja 2004. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja za ponedjeljak, 24. svibnja.
ZAGREB, 23. svibnja 2004. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja za ponedjeljak, 24. svibnja.

ZAGREB - Predsjednik SCG Svetozar Marović dolazi u službeni jednodnevni posjet Hrvatskoj. Osim s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem (svečani doček u Uredu Predsjednika 09.30 sati, izjave 11.30 sati) predsjednik Marović će se susresti s premijerom Ivom Sanaderom (15.00 sati) i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom (12.05 sati). Radi se Marovićevom uzvratnom posjetu Hrvatskoj nakon što je predsjednik Mesić boravio u Beogradu u rujnu prošle godine. Očekuje se da posjet srpskocrnogorskog predsjednika Marovića Zagrebu hrvatski državni vrh iskoristi za razgovor o rješavanju pitanja granice između Hrvatske i SCG te povratu za rata otuđenih zemljišnih knjiga nekih hrvatskih općina. Razgovarat će se i o stanju u regiji.

ZAGREB - Jordanski kralj Abdulah II. nalazi se u dvodnevnom posjetu Zagrebu, započetom u nedjelju, na poziv predsjednika Stjepana Mesića. Jordanski kralj će se tijekom prijepodneva sastati s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom (09.00 sati) i premijerom Ivom Sanaderom. Abdulah II. se u nedjelju predvečer sastao s predsjednikom Mesićem i tom je prigodom naglašeno da su dvije zemlje zainteresirane za jačanje međusobne suradnje, a na međunarodnom planu zalažu se za mirno rješenje bliskoistočne krize i održivo rješenje u Iraku. Dvojica državnika suglasila su se da je međusobnu suradnju na desetak gospodarskih područja moguće proširiti zajedničkim nastupom na trećim tržištima. Dogovoreno je i potpisivanje još nekoliko bilateralnih ugovora, koji bi olakšali međudržavnu suradnju i odnose privatnog sektora. Hrvatska

i Jordan potpisali su dosad sporazume o trgovini i ulaganjima, a u pripremi je sporazum o znanstvenoj suradnji.

BRUXELLES - Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU, odnosno novi krug pregovora posvećen europskom ustavu. Glavna tema ponovo bi trebao biti spor oko načina donošenja odluka u proširenoj Uniji.

DUBLIN - Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin dolazi u službeni posjet Irskoj gdje će se sastati s premijerom Bertie Ahernom. Irski premijer nalazi se na europskoj turneji uoči summita EU 17. i 18. lipnja na kojem bi se trebalo razgovarati o usvajanju europskog ustava.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush održat će govor posvećen stanju u Iraku i vraćanju suvereniteta Iračanima 30. lipnja.

BUKUREŠT - Slovenski premijer Anton Rop počinje dvodnevni službeni posjet Rumunjskoj. Prvoga dana očekuju ga susreti s rumunjskim kolegom Adrianom Nastaseom i predsjednikom države Ionom Illiescuom.

JALTA - Predsjednici Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana razgovarat će o gospodarskoj suradnji. Vladimir Putin, Leonid Kučma, Alaksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev trebali bi dogovoriti prvu fazu stvaranja zajedničkog gospodarskog prostora navedenih zemalja.

DEŽURNI UREDNICI:

noć: Nenad Zlatović

prije podne: Renata Tomašević

poslije podne: Darko Vlahović, Duška Gerić Koren

navečer: Srđan Baković

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙