FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: SFOR NAJAVIO REORGANIZACIJU S CILJEM SMANJENJA BROJA VOJNIKA

MOSTAR , 26. svibnja 2004. (Hina) - Glasnogovornik SFOR-ovevišenacionalne brigade za jugoistočni sektor Norbert Hoerpel najavioje u srijedu kako će se do 1. srpnja ove godine obavitireorganizacija ove brigade nakon čega će ona promijeniti naziv uVišenacionalnu operativnu postrojbu za jugoistočni sektor.
MOSTAR , 26. svibnja 2004. (Hina) - Glasnogovornik SFOR-ove višenacionalne brigade za jugoistočni sektor Norbert Hoerpel najavio je u srijedu kako će se do 1. srpnja ove godine obaviti reorganizacija ove brigade nakon čega će ona promijeniti naziv u Višenacionalnu operativnu postrojbu za jugoistočni sektor.

Hoerpel je na konferenciji za novinare u Mostaru rekao kako je radi smanjenja vojnika u ovoj SFOR-ovoj brigadi, sa sjedištem u Mostaru, prošlog tjedna raspuštena njemačko-talijanska postrojba, a nedavno je raspuštena i francusko-španjolska postrojba. Reorganizacija se poduzima u sklopu SFOPR-ovih najava o smanjenju ukupnog broja pripadnika Stabilizacijskih snaga u BiH na 7.000 vojnika.

U zoni odgovornosti SFOR-ove višenacionalne brigade za jugoistočni sektor, koja obuhvaća područje od Sarajeva jugoistočno do granice sa Crnom Gorom i Hrvatskom, uspostavit će se do 1. srpnja 16 posebnih odjela po osam vojnika Stabilizacijskih snaga za kontakte s lokalnim (općinskim) vlastima, te lokalnim oružanim snagama, nevladinim organizacijama i predstavnicima međunarodnih organizacija, objasnio je SFOR-ov glsnogovornik. Dodao je da će ti posebni odjeli "obeshrabrivati, i ako bude potrebno prijavljivati bilo kakve kriminalne radnje" ovlaštenim tijelima u Stabilizacijskim snagama i Policijskoj misiji Europske unije u BiH. Ovi odjeli će također o svojim saznanjima s terena izvješćivati Glavni stožer Stabilizacijskih snaga, kazao je glasnogovornik.

Hoerpel je potvrdio da će se takva reorganizacija do 1. srpnja ove godine obaviti i u druge dvije SFOR-ove Višenacionalne brigade: za sjeverozapadni sektor, čije je zapovjedništvo u Banja Luci i za sjeverni sektor čije je zapovjedništvo u Tuzli.

Pri dolasku nekadašnjih UNPROFOR-ovih snaga, koji je poslije prerastao u IFOR pa u SFOR, Stabilizacijske snage su prije 12 godina imale u BiH čak 60.000 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙