FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ADEMIJEV ODVJETNIK POZDRAVLJA NAJAVU USTUPANJA PREDMETA RH

ZAGREB,25. svibnja(Hina) - Branitelj generala Rahima Ademija, odvjetnikČedo Prodanović, pozdravio je u utorak najavu glavne haške tužiteljiceHaškog suda Carle del Ponte o prepuštanju predmeta Ademi hrvatskompravosuđu, zajedno s predmetom generala Mirka Norca za kojeg je Haškisud (ICTY) danas objavio optužnicu.
ZAGREB,25. svibnja(Hina) - Branitelj generala Rahima Ademija, odvjetnik Čedo Prodanović, pozdravio je u utorak najavu glavne haške tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte o prepuštanju predmeta Ademi hrvatskom pravosuđu, zajedno s predmetom generala Mirka Norca za kojeg je Haški sud (ICTY) danas objavio optužnicu.

"Nama je drago da će predmet biti ustupljen rvatskoj", rekao je Prodanović, reagirajući na najavu Del Ponte da će od suda tražiti objedinjavanje predmeta protiv generala Norca i Ademija i njegovo prepuštanje Hrvatskoj.

Norca se u optužnici, potvrđenoj 20. svibnja, tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno u operaciji Medački džep u rujnu 1993. Pod istim je inkriminacijama Ademi optužen 2001.

Prodanović je ocijenio da objedinjavanje optužnice neće promjeniti pravni položaj generala Ademija, koji je na slobodi do početka suđenja. "To ništa ne mijenja njegovu poziciju. On ima svoju optužnicu, svoj dio optužbi od kojih se mora braniti", kazao je.

Prema njegovim riječima, objavi optužnice protiv Norca te najavi prepuštanja tog predmeta Hrvatskoj zajedno s predmetom Ademi, prethodio je nalog koji je Sud uputio Tužiteljstvu tražeći da do kraja svibnja odluči što će sa suđenjem Ademiju.

"Tužiteljstvo će u skladu s tim nalogom podnijeti prijedlog za prepuštanje predmeta hrvatskom pravosuđu. Početkom lipnja bit će održana statusna konferencija na kojoj će sud odlučiti zahtjevu", rekao je Prodanović.

Prije odluke vijeća o zahtjevu Tužiteljstva, glasnogovornik Suda Jim Landale nije želio komentirati činjenicu da se ICTY nalazi pred prvim prepuštanjem predmeta nacionalnom pravosuđu, u skladu sa strategijom Vijeća sigurnosti UN o dovršetku rada Suda.

"Optužnica protiv Norca potvrđena je 20. svibnja i danas je objavljena. To je sve što se dogodilo", kazao je Landale.

Prepuštanje predmeta drugom sudu regulirano je Pravilom 11. bis, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a.

U njemu se, među ostalim, predviđa da raspravno vijeće može predmet prepustiti vlastima države na čijem teritoriju je kazneno djelo počinjeno ili države u kojoj je optuženi uhićen.

Odluku o tome može donijeti na vlastitu inicijativu ili na prijedlog tužitelja dajući priliku tužItelju, a po potrebi i optuženom, da se o tome izjasne.

Kod odlučivanja vijeće mora imati u vidu težinu kaznenih djela i razinu položaja optuženog, a može naložiti zadržavanje zaštitnih mjera za pojedine svjedoke ili žrtve.

Tužiteljstvo je dužno vlastima države dostaviti sve relevantne informacije o predmetu i popratni materijal uz optužnicu, a može uputiti promatrače da prate postupak pred nacionalnim sudom.

Sudskom vijeću je omogućeno da, na prijedlog tužitelja, poništi nalog o prepuštanju predmeta nacionalnom sudu u bilo kojem trenutku "prije nego što nacionalni sud osudi ili oslobodi optuženog".

Vijeće u tom slučaju može zatražiti ustupanje nadležnosti i prebacivanje optuženog u Haag.

Postupak u Hrvatskoj provest će se uz primjenu domaćeg materijalnog i procesnog prava nalažu propisi u RH o preuzimanju predmeta ICTY.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙