FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKI POLITIČARI I GRAĐANI UGLAVNOM POZITIVNO REAGIRALI NA MAROVIĆEV POSJET ZAGREBU

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Prvi službeni posjet predsjednikaSrbije i Crne Gore Svetozara Marovića Hrvatskoj popraćen je u Zagrebuuglavnom pozitivnim komentarima političara i građana, objavljuje Radioslobodna Europa.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Prvi službeni posjet predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Hrvatskoj popraćen je u Zagrebu uglavnom pozitivnim komentarima političara i građana, objavljuje Radio slobodna Europa.

"Svaki posjet visokih dužnosnika Srbije i Crne Gore Zagrebu, i obrnuto, valja pozdraviti i nadati se da će, i to ne samo u diplomatskoj frazeologiji, biti korak naprijed", ističe bivši hrvatski ministar vanjskih poslova iz redova SDP-a Tonino Picula.

Odnosi između Zagreba i Beograda nisu obična bilaterala jer uvijek povratno utječu i na odnose u cijeloj regiji, posebno na Balkanu i na jugoistoku Europe, a onda stvaraju određenu sliku i u međunarodnoj zajednici, pogotovo u onom njezinom dijelu kojem želi pristupiti i Hrvatska i SCG, tumači Picula.

Pritom bivši hrvatski ministar vanjskih poslova dodaje da Marovićev posjet Zagrebu ipak pada u vrijeme kada se u Beogradu obnavljaju neke dileme za koje je mislio da su arhivirane.

"Govoriti o karakteru agresije na Hrvatsku, naročito kada to govori ministar vanjskih poslova, sigurno je stvar koja ima i negativan odjek u Hrvatskoj", upozorava Picula u osvrtu na neke istupe aktualnog ministra vanjskih poslova SCG-a Vuka Draškovića, ističući da "takvo manifestiranje pogrešnog razumijevanja političkih procesa u proteklih desetak godina sigurno nije dobar uvod u ozbiljne razgovore".

Takav dvojbe za koje je mislio da su "arhivirane". "Govoriti o karakteru agresije na Hrvatsku, posebice kada to govori ministar vanjskih poslova, sigurno da su stvari koje imaju i negativan odjek u Hrvatskoj, a sigurno se to ne bi smjelo govoriti ukoliko se planira prva posjeta Zagrebu, ali na taj način pokazati krivo razumijevanje političkih procesa u prošlih desetak godina, sigurno nije dobar uvod u ozbiljne razgovore", kaže Picula za postaju.

"Sam posjet predsjednika Srbije i Crne Gore Hrvatskoj može biti dobar znak za normalizaciju dobrosusjedskih odnosa u cijeloj regiji", naglašava i predsjednik HSS-a Zlatko Tomičić, upozoravajući istodobno da je "teško razgovarati o budućnosti i pritom ne doticati pitanja prošlosti".

"Na ovim se prostorima mora znati tko je što u koje vrijeme učinio jer je to najbolji put da se otvaraju teme budućnosti", zaključuje čelnik HSS-a u izjavi za RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙