FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ZAGREBAČKOM POGLAVARSTVU SVEČANO PRIMLJENI INOVATORI

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Za osmoricu hrvatskih inovatora kojisu na 20. najvećoj američkoj izložbi inovacija "Inpex" u Pittsburghu,u velikoj međunarodnoj konkurenciji osvojili tri zlatna, dva srebrna itri brončana odličja te dvije posebne nagrade danas je u zagrebačkomgradskom Poglavarstvu priređen svečani prijem i dodjela odličja.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Za osmoricu hrvatskih inovatora koji su na 20. najvećoj američkoj izložbi inovacija "Inpex" u Pittsburghu, u velikoj međunarodnoj konkurenciji osvojili tri zlatna, dva srebrna i tri brončana odličja te dvije posebne nagrade danas je u zagrebačkom gradskom Poglavarstvu priređen svečani prijem i dodjela odličja.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, koji je vodio hrvatske inovatore u Pittsburghu, naglasio je izuzetnu važnost tog uspjeha hrvatskih inovatora, obećavši im financijsku potporu Zagreba kako bi mogli ostvariti svoje inovacije.

Dogradonačelnik Milan Bandić inovatorima je obećao dvostruko više novca od Grada Zagreba, nego što su dosad dobivali.

Prežigalo je rekao da je za inovatore u Uredu za gospodarstvo dosad bilo osigurano 160.000 kuna, u Uredu za zdravstvo 65.000 te u Uredu za obrazovanje 300.000 kuna. Najavio je da će sutra aktivnije početi djelovati Savjet za potporu inovatorima, koji će pratiti potrebe inovatora, određivati kriterije koje moraju ispuniti za dobivanje potpore te izrađivati dugoročne programe inovacija. Rekao je kako inovatori također mogu koristiti i gradske poduzetničke kredite.

Na američkoj izložbi inovacija u Pittsburghu, hrvatski inovator Vjekoslav Majetić postigao je najbolji uspjeh. Njegova tvrtka DOK ING je za Stroj za deminiranje "Mlatilica MV-4" osvojila zlatno odličje, a za inovaciju "Robokop MVD" srebrno. Problem deminiranja svjetski je aktualan, a ovo rješenje koje je već isprobala američka i hrvatska vojska svojom učinkovitošću i sigurnošću nadmašuje dosad poznate uređaje. Vrijednost izuma je i u redovitoj proizvodnji u Hrvatskoj i već realiziranom izvozu u Norvešku, Irsku i Južnu Afriku.

Najboljim mladim inovatorom i nagradom od 300 američkih dolara proglašen je sedamnaestogodišnji hrvatski inovator Damir Matijak iz zagrebačke tehničke škole Ruđera Boškovića za inovaciju "Naprava za montažu i demontažu ventila na glavi motora s unutarnjim izgaranjem", koja je privukla velik poslovni interes, osobito američkih poduzetnika hrvatskog podrijetla.

Hrvatski inovator Ante Kelava osvojio je zlatno odličje za "Uređaj za davanje svjetlosnih prometnih znakova naizmjeničnim treptajima crvenog i žutog svjetla ili zelenog i žutog svijetla".

Zlatno odličje te posebnu nagradu Saveza inovatora Tajvana osvojio je i hrvatski inovator Miroslav Kovač iz tvrtke KIA-NOVA d.o.o. za inovaciju "Siguran dom". Radovan Marin osvojio je srebrno odličje za inovaciju "Dvonamjensku dasku za jedrenje", a brončana odličja osvojili su Milan Hrenović za "Štedni tuš ventil", Marin Klanac za "K" kornet i Ivan Verglias za "Mobilni upravljački sklop".

U Poglavarstvu je istaknuto da je najvažniji iskorak ovogodišnjeg hrvatskog sudjelovanja na Inpex-u poslovni kontakti voditelja hrvatskog izaslanstva - pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislava Prežigala s upravom grada Pittsburgha, Regionalnim udruženjem za poticanje međunarodne trgovine i predsjednikom Hrvatske bratske zajednice Bernardom Luketichem, koji otvaraju mogućnosti i sustave potpore komercijalizaciji hrvatskih inovacija na američkom tržištu.

Dogovorena je i poslovna suradnja s predstavnicima Tajvanske i Malezijske asocijacije inovatora, što, kako navode, otvara nove mogućnosti hrvatskim inovacijama na dalekoistočnom tržištu.

(Hina) xbma yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙