FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA I SICG ZA STABILIZACIJU ODNOSA I PRILIKA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Nitko u Europi nije više odHrvatske i Srbije i Crne Gore zainteresiran za punu stabilizacijupolitičkih odnosa i prilika u jugoistočnoj Europi, kazao je uponedjeljak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta spredsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Nitko u Europi nije više od Hrvatske i Srbije i Crne Gore zainteresiran za punu stabilizaciju političkih odnosa i prilika u jugoistočnoj Europi, kazao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem.

"Riječ je o našoj koži, o našim granicama i o našoj budućnosti, i u tom smislu Hrvatska će dati svoj puni doprinos", rekao je Sanader.

"Svojim približavanjem EU-u Hrvatska ne bježi iz regije, nego želi još više i angažiranije sudjelovati u svim procesima koji će dovesti do veće stabilizacije", rekao je Sanader, podsjetivši da je Hrvatska nedavno dobila pozitivan avis Europske komisije, te kako od predstojećeg europskog summita očekuje da će dobiti status kandidata, ali i datum početka pregovora o pristupanju EU-u.

"Tom odlukom Europa neće poslati samo jasan signal Hrvatskoj da je želi u svojim redovima, nego i drugim zemljama u regiji prije svega SiCG", dodao je Sanader.

Zajednička ujedinjena Europa, istaknuo je Sanader, proces je koji ide nezaustavljivo naprijed i svi smo mi zainteresirani da sudjelujemo u tome.

Na ovom smo sastanku "potvrdili opredjeljenost našim europskim ciljevima", rekao je Marović. "A u tome što je Hrvatska sada ispred nas i što ide brže, vidimo dobar primjer", rekao je predsjednik SiCG.

Kako je kazao, to što SiCG koristi hrvatski primjer, ne znači da je to "nekakav obvezujući model ponašanja, nego svakako poticajan" za srbijanske i crnogorske institucije uključene u integracijski proces.

Hrvatski premijer i predsjednik SiCG kazali su da su se osvrnuli i na bilateralne odnose.

Sanader je istaknuo da je na današnjem sastanku utvrđeno da "nema alternative daljnjoj normalizaciji odnosa" između dvije zemlje.

Odnosi Hrvatske i SiCG bitno će odrediti stanje u regiji, kazao je Marović.

"S obje strane postoji visok stupanj suglasnosti o svim glavnim prioritetima, glavnim političkim ciljevima i glavnim europskim vrijednostima. Karakter tih odnosa može samo pozitivno utjecati na demokratizaciju čitavog ovog dijela Europe", kazao je Marović.

Postignut je napredak u bilateralnim odnosima, a činjenica da će 1. srpnja zaživjeti sporazum o slobodnoj trgovini je dokaz da smo dosta napravili, rekao je Sanader.

Kako je kazao, u razgovoru s Marovićem dodirnute su neke "otvorene i bolne" teme - pitanje nestalih i zatočenih osoba koje Hrvatska traži. Predsjednik Marović me izvijestio da se na tome intenzivno radi, rekao je Sanader.

Bilo je govora i o suradnji u pogledu razmjene onih koji služe zatvorske kazne, dodao je.

Sanader je Marovića obavijestio i o tome će hrvatska Vlada bezvizni režim koji je na snazi do 30. lipnja produljiti do kraja godine.

A očekujemo da se sa strane SiCG riješi i pitanje vojske koja je na granicama, rekao je Sanader.

"Sva pitanja koja imamo pred sobom želimo rješavati po europskim, demokratskim, civilizacijskim pravilima, bez ideoloških zabluda kakve su bile prije", istaknuo je predsjednik SiCG.

Dodao je da vjeruje u bilateralne odnose, da oni napreduju, ali da mogu biti i bolji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙