FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA ISTRAŽIVANJA: VEĆU STOPU STATISTIČKE NEZAPOSLENOSTI OD HRVATSKE IMA POLJSKA

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska je duže vrijeme bilježilanajvišu stopu statističke nezaposlenosti među zemljama središnje iistočne Europe, ali je u prvom dijelu ove godine ta situacijapromijenjena i najvišu stopu statističke nezaposlenosti u ožujku od20,5 posto i travnju od 20 posto bilježi Poljska, pokazujuistraživanja analitičara Raiffeisen Bank objavljena na web stranicamat
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska je duže vrijeme bilježila najvišu stopu statističke nezaposlenosti među zemljama središnje i istočne Europe, ali je u prvom dijelu ove godine ta situacija promijenjena i najvišu stopu statističke nezaposlenosti u ožujku od 20,5 posto i travnju od 20 posto bilježi Poljska, pokazuju istraživanja analitičara Raiffeisen Bank objavljena na web stranicama te banke.

Prema preliminarnim podacima, statistička stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj snižena je sa 19,1 posto u ožujku na 18,6 posto u travnju.

Analitičari RBA ističu da je pad statističke stope nezaposlenosti u skladu s njihovim očekivanjima. Naime, u travnju je broj registriranih nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje smanjen za 8.271, odnosno 2,5 posto. Stoga je broj registriranih nezaposlenih krajem travnja iznosio 316.967 osoba, što je najniži broj registriranih nezaposlenih u ovoj godini.

Analitičari RBA ističu da je za očekivati nastavak pritiska na pad stope registrirane nezaposlenosti, dijelom i pod utjecajem sezonskog zapošljavanja, koji postaje vidljiv već u travnju. Stoga bi očekivani nastavak pada broja registriranih nezaposlenih osoba, te mogući rast broja zaposlenih osoba, mogli utjecati na smanjenje statističke stope nezaposlenosti na još niže razine, navodi se u analizi.

Ističe se da je u usporedbi s drugim državama središnje i istočne Europe Hrvatska duže vrijeme bilježila najvišu stopu statističke nezaposlenosti, ali je situacija u prvom dijelu ove godine promijenjena.

Naime, statistička stopa nezaposlenosti u Poljskoj dosegnula je 20,5 posto u ožujku, te 20,0 posto u travnju. To je, navode analitičari RBA, najviša statistička stopa nezaposlenosti među promatranim državama.

U Češkoj je, prema podatcima iz analize, statistička stopa nezaposlenosti od prosinca prošle godine ponovno dvoznamenkasta, a u ožujku je iznosila 10,7 posto. Češka vlada očekuje da bi se i u 2005. godini stopa nezaposlenosti mogla zadržavati iznad 10 posto, ali bi pozitivan utjecaj na rješavanje pitanja nezaposlenosti trebao imati novi nacionalni plan zapošljavanja, ističu analitičari RBA.

Prema podatcima njihove analize, stopa nezaposlenosti u Sloveniji već duže vrijeme stagnira te je u veljači iznosila 11,1 posto, a u Rumunjskoj se još od travnja prošle godine zadržava ispod 8 posto i najniža je među promatranim državama.

Stopa nezaposlenosti u Slovačkoj snižena je sa 16,5 posto u veljači na 16,0 posto u ožujku, što je vjerojatno povezano s brisanjem iz evidencije većeg broja nezaposlenih koji nisu ispunjavali kriterije novog slovačkog zakona o zapošljavanju, ističu analitičari RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙